Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разликата между кафявата и бялата захар е незначителна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:46 / 21.02.2024Коментари ()4969
©
Бялата и кафявата захар се разделят на няколко вида, всеки със своите различия. Тези разлики са резултат от обработката на продукта. Според Sugar Association сладката съставка се произвежда чрез извличане на захарен сок от захарно цвекло или стъбла на захарна тръстика.

След това сокът се пречиства, филтрира и кристализира в сурова, златиста захар. След това тя се преработва до крайната си форма. За гранулирания продукт специфичното е, че цялата меласа е извлечена. При кафявата разновидност меласата се запазва, създавайки по-тъмен цвят, карамелен вкус и по-богата текстура. Кафявата захар по-здравословна ли е от бялата?

Краткият отговор е не - кафявата разновидност не е по-здравословна от бялата. Разликата между бялата и кафявата съставка е незначителна, когато става въпрос за хранителна стойност. Също така няма съществена разлика в калориите между двете разновидности.

Бялата съдържа 16 калории на чаена лъжичка, а кафявата има 15 калории на чаена лъжичка. И двата вида захари ще бъдат разградени до глюкоза, която е предпочитаният източник на енергия за тялото. Като цяло изберете захарта, която най-добре ще отговаря на вашата рецепта и вкусови предпочитания, защото в случая няма по-здравословен вариант, според Sugar Association.

Възможно ли е да замените кафявата захар с бяла?

Технически това е възможно в съотношение 1 към 1, което означава, че една супена лъжица бяла захар може да бъде заменена с една супена лъжица кафява, без да се прави компромис с вкуса на крайния продукт.

Въпреки това, тъй като кафявата разновидност съдържа меласа и има тенденция да се топи, тя ще произведе краен продукт, който е по-твърд, с нотки на карамелен вкус. Кафявата разновидност работи добре за задържане на влага в печива, докато гранулираната ще създаде по-суха, ронлива и по-хрупкава текстура.

Поради тази причина, когато заменяте бялата с кафява захар, ще е добре да увеличите сухите съставки или да намалите мокрите съставки, за да постигнете желаната текстура, но няма стандартна формула за това, всяка рецепта изисква различен подход. Или, ако използвате кафявата разновидност на продукта вместо рафинираната, можете да използвате по-малко количество, отколкото изисква рецептата. За да замените бялата захар с кафява, добавете малко меласа към гранулирания продукт (една чаша гранулирана захар към една супена лъжица меласа), пише actualno.com.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Razlikata-mezhdu-kafyavata-i-byalata-zahar-e-neznachitelna-2013377
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.