Когато се дегустира вино, има изисквания към помещението | ||||||
| ||||||
"Дегустацията на едно вино е много субективен процес – труден и сложен, тъй като то трябва да бъде оценено от всички негови аспекти. Идеята е виното да бъде оценено като един краен продукт, т.е. в неговата цялост“, обяснява Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Според него дегустаторите трябва да притежават голям опит, за да могат да разпознаят както дефектите, така и ефектите на едно вино. Той посочи още, че енолозите трябва да познават характеристиките на всеки регион, за да са максимално обективни. "Когато се дегустира вино, има изисквания към помещението – какво да е осветлението, каква да е температурата, каква да е цветовата гама в залата. Това е от значение, защото виното се оценява по цвят, аромат и вкус“, пояснява Станимир Стоянов. Тъмната и шумна зала би попречила на оценяването, каза още той. Според него при дегустацията няма строги закони – експертът може да преглътне или да изплюе виното, но е важно да запази добрата си концентрация. "Към момента сме дегустирали само млади бели вина, така че е трудно да се даде цялостна оценка. Общото ни впечатление е, че качеството е добро без да има нещо, което много рязко да се отличава“, коментира пред bTV и дегустаторът Христо Спасов, който е и преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив. |