Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Летище Пловдив дарява книги на село Тешово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 02.11.2010Коментари ()1386
Акция Добрина и Летище Пловдив организираха кампания за децата и жителите на село Тешово по повод деня на народните будители. "Предай нататък!" е мотото на втората инициатива от акцията, която ще дари над 200 книги от български и чужди автори на местната библиотека. Идеята за проект "Тешово чете", възниква случайно, когато Летище Пловдив се свързва с организаторите на Акция Добрина и дарява литература от книжния си фонд за обогатяване на библиотеката в селото.
"Кампанията има за цел да добави стойност в живота на жителите на с. Тешово, чрез придобиване на нови знания и умения. Книжовността е път за съхранение на духовните ценности на нацията и интегриране на всички социални групи от обществото.", споделят участниците в благородната инициатива.

Децата в с. Тешово ще могат да прелистят страниците на "Камбаната на свободата" от Ангел Каралийчев, "Луд гидия" от Пенчо Славейков, "Юнак Минзухарко" от Асен Разцветников, приказки от Шарл Перо, Андерсенови приказки и още много заглавия от български и чужди автори.Сред богатата книжна колекция, се открояват имената на Джек Лондон, Марк Твен, Чарлз Дикенс, Мигел де Сервантес и Карл Май.

Акция "Добрина" е кампания, създадена по инициатива на млади хора, обединени от съпричастността и желанието да подкрепят жителите на с. Тешово при преодоляването на бедността и неравностойното социално положение, в което са поставени. Първата инициатива, организирана през месец септември под мотото "Аз мога! И Ти също!", събра над 300 килограма дрехи, обувки, играчки, ученически пособия и детски книги за децата и жителите на Тешово. Селото се намира в Благоевградска област и в него живеят 170 човека на прага на бедността. 8 от тях са деца. Училището в Тешово не функционира, а най-близкото се намира на 25 км от селото. Местната библиотека отваря врати само при заявка, тъй като няма осигурен щат за постоянно работно място.

Акция "Добрина" е номинирана в конкурса "Човек на годината 2010" на Български хелзински комитет, заради конкретни правозащитни постъпки от страна на организаторите. Инициативата е пример за открит урок по добролюбие, в подкрепа на кампанията "Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване" на ЕС.

LeЛетище Пловдив дарява останалите книги от библиотечния си фонд на още няколко социални заведения за деца и възрастни хора в Пловдив, сред които Дом за деца, лишени от родителска грижа "Олга Скобелева" и Дом за възрастни хора "Грижа - МК".


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Letishte-Plovdiv-daryava-knigi-na-selo-Teshovo-203594
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.