Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Почина легендарен автомобилен дизайнер
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:58 / 14.03.2024Коментари ()7355
©
Марчело Гандини, легендарният дизайнер, отговорен за множество италиански автомобили, почина, според RaiNews, италианската държавна новинарска агенция. Той беше на 85 години.

Гандини беше най-известен с работата си с Lamborghini, където отговаряше за дизайна на плакати на автомобили като Miura, Countach и Diablo. Той беше и дизайнерът на иконично модели като Lancia Stratos, Bugatti EB110 и Fiat X1/9.

Роденият в Торино Галдини създава най-известните си дизайни, докато работи в италианската дизайнерска къща Bertone от средата на 60-те до 1980 г., създавайки линиите за автомобили като Alfa Romeo Montreal, Maserati Khamsin, оригиналния Volkswagen Polo и Ferrari 308 GT4.

Гандини по-късно в кариерата си работи с автомобилни производители като Citroën, за да разработят популярния BX и Renault и да проектират вече емблематичния хечбек 5 Turbo. Други забележителни творби на Гандини са оригиналното BMW Серия 5, Lamborghini Espada и Cizeta-Moroder V16T.

Дори и в края на живота си Гандини продължава да се занимава с проектиране. Той работи с TaTa Motors през 2017 г., за да създаде TaMo Racemo, концепция за спортен автомобил, показана на автомобилното изложение в Женева. През януари Гандини получи почетна степен по машинно инженерство от Политехническия институт в Торино.

 



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Pochina-legendaren-avtomobilen-dizainer-2039442
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.