Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проектозакон обсъждаха днес музикални дейци в пловдивската опера
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:33 / 04.11.2010Коментари ()1545
© Plovdiv24.bg
Проектозаконът за защита на културата беше основната тема днес на състоялата се среща между членовете на синдикалната организация към Съюз на Българските Музикални и Танцови Дейци в Държавна опера Пловдив и председателя на Съюза професор Жени Захариева.

Становището на цялата организация е, че този проектозакон е абсолютно неприемлив за културните дейци в България. Изпълнението на проекта за написването на Закона е възложено от Министерство на Културата на адвокатска кантора, като младите юристи, които са го изработили са били обучавани два месеца в МК неясно от кого, след като в Министерството по принцип няма специалисти в областта Музика.

Заложените в този закон временни трудови договори за всички музиканти са нещо, с което синдикатите категорично няма да се съгласят. Това, освен че противоречи на Кодекса на труда е и дискриминация на хората на изкуството, обричайки ги на постоянна несигурност. Неясен е модела на бъдещо финансиране на културните институти, а при категоризацията им въпросът за качество липсва. Оказва се, че единствено показателя - брой зрители и цена на продаден билет определя категорията, което показва липса на всякаква културна стратегия.

Професор Захариева разказа за своето посещение в Брюксел, където е запознала Международния Синдикат на Музикантите (ФИМ) с провежданата реформа в България. Становището на ФИМ и на всички присъствали е, че случващото се в България е безпрецедентен опит за унищожаване на цял един музикален жанр - симфоничната музика в страната. Съкращенията на парите за култура са голяма грешка според специалисти от Франция, които са изчислили, че всяко 1 евро вложено в културата има възвращаемост 7 евро. Според изследвания в Канада професията на музикантите-оркестранти, хористи, балетисти, солисти по натоварване се нарежда на едно от призовите места - веднага след професията на миньора. Обучението на тези кадри започва още в предучилищна възраст и продължава повече от 25 години, а стреса от сцената съпътства цялата им кариера. Ситуацията в България, където музикантите взимат заплата от порядъка на 400 лв, което ги нарежда на прага на бедността води до все по-голям отлив от този бранш.

Професор Жени Захариева ще бъде солистка на концерта за пиано и оркестър на Р.Шуман утре в 19 часа в Концертна зала. В програмата на този концерт - посветен на 200 г от рождението на Шуман са включени още увертюра "Манфред" и Симфония номер 1 "Зимни мечти " от Чайковски. Диригент-Алексей Измирлиев.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Proektozakon-obsuzhdaha-dnes-muzikalni-deici-v-plovdivskata-opera-204317
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.