Бизнесмен: Всяка година с наближаването на Великден се получава едно и също | ||||||
| ||||||
За това алармирaха от Асоциацията за промишлено птицевъдство. Те добавят още, че румънските и украинските яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. Всеки път преди Великден българските производители подемат подобна кампания, за да се елиминира конкуренцията, смята Атанас Русев, който е вносител. "Всяка година с наближаването на Великден се получава едно и също." Вносът от Украйна е най-проверяван. Яйцата пътуват с хладилни камиони не повече от 3 дни от датата на снасяне и имат трайност 25 дни след пристигането им. Яйцата са маркирани и проверени на три граници. Агенцията по храните изследва проби от произволно избрани кашони, пояснява Русев пред Българското национално радио. Няма как да влезе яйце, което не е маркирано, категоричен е той. На самия етикет е насипано четливо коя е държавата на произход на яйцата. Етикетите са одобрени от БАБХ, допълва вносителят. Нашите производители на яйца хранят с украинско зърно. Каква себестойност имат и с каква оценка продават българските производители, пита Атанас Русев. По думите му, като се проверят себестойността и надценката, ще се разбере защо е "цялата истерия". Според него не бива потребителите да се настройват срещу вносните яйца. "Не е начинът този – да опетним вноса, за да продаваме българското яйце." |