Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спецслужбите обискираха дома на Пол Бигли в Амстердам
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:12 / 02.10.2004Коментари ()743
Вчера холандските спецслужби са извършили обиск в дома на Пол Бигли в Амстердам, съобщава британският вестник ''Independent''. Цел на обиска е било търсенето на информация за иракския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, чиято групировка "Единобожие и Джихад" от 16 септември държи като заложникбрата на Пол Бигли - Кенет.
Както разказва пред изданието сътрудникът на британските спецслужби, присъствал като наблюдател на огледа, от дома на Пол Бигли е бил иззет компютър, а съдържанието на харддиска е копирано и изпратено във Великобритания за щателен анализ.
Самият Бигли, задържан по време на операцията, е трябвало да даде писмени показания в отговор на въпросите, зададени му от агентите. В документа, съдържащ пет страници, той заявил, че не поддържа пряк контакт с иракските терористи и се е обръщал към тях с молба да освободят брат му само чрез сателитния канал Ал Джазира.
"Пол беше изплашен от агресивното поведение на сътрудниците на спецслужбите, - разказва семеен приятел, чието име не се споменава. С него се отнасяха като с престъпник."
62-годишният Кенет Бигли беше взет за заложник заедно с американците Юджийн Армстронг и Джек Хенсли от групировката "Единобожие и Джихад". Двамата американски граждани бяха обезглавени. Скоро след това ислямистки сайт обяви, че Бигли също е екзекутиран, но в сряда в ефира на ал Джазира се появи видеозапис, доказващ, че Бигли е още жив.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Specsluzhbite-obiskiraha-doma-na-Pol-Bigli-v-Amsterdam-2097
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.