Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Не замразявайте тези храни, стават опасни за здравето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 04.05.2024Коментари ()11989
©
Хладилниците и фризерите са едни от електроуредите, които правят живота ни по-лесен. Благодарение на тях имаме възможност да съхраняваме повече храни за по-дълго време. Това обаче се оказва нож с две остриета. След преседяване дълго време замразени някои храни променят вкусовите си качества след определено време.

Терапевтът и гастроентерологът Сергей Лопатин обясни и кои храни никога не трябва да се замразяват. Причината е, че след размразяване външният вид и вкусът ще се загубят, а някои дори могат да станат опасни за здравето. 

Така че не трябва да замразявате зеленчуци с висок процент водно съдържание: краставици, зеле, тиквички. След размразяване те ще се превърнат във водниста каша, която ще бъде много трудна за използване при готвене.

Картофите ще променят вкуса си и ще станат сладки, тъй като при ниски температури нишестето в състава им се превръща в прости захари.

Яйцата и меките сирена се смятат за най-опасни за замразяване. Що се отнася до яйцата, при замразяване течният протеин вътре в яйцето се разширява, което ще доведе до пукнатини в черупката. Това ги прави уязвими към бактерии.

Същото важи и за сирената, които във фризера напълно променят структурата си и губят вкуса си. Освен това е строго забранено повторното замразяване на вече размразено месо, риба и морски дарове, пише zdrave.to.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Ne-zamrazyavaite-tezi-hrani-stavat-opasni-za-zdraveto-2102349
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.