Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Синьо лято или политическа зима?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:35 / 30.11.2010Коментари ()4405
© Plovdiv24.bg
Този фундаментален въпрос стои пред "Синята коалиция". Изборите през 2011-та са последният атестат за политически претенции на бившите реформатори. Това е и единственият шанс пред СДС и ДСБ да докажат, че те са автентичното дясно.

Много мразени, малко обичани, сините са в люта битка с ГЕРБ и Атака да докажат, че поне Пловдив не случайно 17 години е бил синя крепост, а не "17 мига от пролетта".

И докато в ДСБ привидно всичко е спокойно, роенето приключи - отстраняването на Васил Паница - два мандата депутат и всички инакомислещи и реанимацията на бившия кмет - пролетарски поет и народен трибун Спас Гърневски, то в СДС този процес продължава.

Последните вътрешно-партийни избори в СДС-Пловдив, бяха поредното противопоставяне. От една страна привържениците на бившия президент Петър Стоянов, в лицето на видния хотелиер и ресторантьор Тони Симидчиева и единствен понастоящем общински съветник и от друга - Петър Попов, изпълнителен директор на Пловдивинвест.

Двубоят започна, но не завърши с избора на председател на СДС в града ни. Първо, защото още на началния тур двамата кандидати бяха с равни гласове, а после на втория преднината беше символична - само 30 гласа за миноритарния собственик на фирмата за строителен надзор. И второ - в ръководството на градската централа има паритет - сподвижници на Иван Костов, Петър Стоянов и Мартин Димитров.

Затова и задачата на инженер Попов е изключително трудна - да докаже, че съвместното явяване на синята коалиция не е брак по сметка, тъй като е публична тайна, че Пловдивинвест е собственост на партийни функционери от ДСБ и СДС, а последният шанс на сините да спечелят изгубеното доверие. Какво е наследството - непрекъсната война, смяна на председатели, изгубен кмет и районни кметове, класически предателства.

Предния председател Николай Караиванов вече е "независим" общински съветник в коалиция с управляващите и директорски пост в онкодиспансера. Ако Петър Попов иска да докаже, че е балансьор, то задължително трябва да обедини враждуващите лагери в СДС, отритнатите и доказани политици. Хора с утвърдено име в обществото и свои фенове. Последните мажоритарни избори в Пловдив за кмет и съветници показаха, че независимият кандидат за кмет Венцислав Каймаканов да събере близо 7000 гласа, без подкрепата на разочаровани и разколебани сини симпатизанти. Резултат повече от сумарната подкрепа за СДС и ДСБ.

С трима общински съветници в момента СДС не може да има никакви претенции за бъдещо управление в Пловдив. Ето защо изборите догодина са жизнено важни за оцеляването на тези два политически субекта - СДС и ДСБ. Ясно е, че в България има нужда от автентично дясно, но спорът кое е то още не е приключил - вътре в синьото пространство и на политическата сцена. Пътят за обединение минава през СДС. Ще успее ли двадесетгодишната партия да раздели партията с другите съоснователи - ССД, ДП, БДФ, радикали, републиканци, земеделци и да ги убеди какво са в момента - управляващи или опозиция? Тук СДС губи позиции - на централно ниво синята коалиция е разделена. СДС не участва в коалицията на малцинството, за разлика от ДСБ. Иван Костов има трима действащи министри - четвъртият Св.Ломева бе освободена от новия министър на образованието.

Недоволството сред сините е голямо - основен мотив срещу Мартин Димитров. Без банка кадри, каква професионална заявка за управление? И как партньорът и опозиционер Иван Костов едновременно управлява и критикува ГЕРБ?

Пред сините стои още една дилема - общата кандидатура за кмет и президент. Слуховете в кулоарите витаят около Спас Гърневски и народния избраник Димо Гяуров. Бившият градоначалник не е глупак. Шансовете му за втори мандат са нулеви. Времената са други, а и как ще обясни на дясно настроените пловдивчани как така се "прегръща" и преподава в Европейския колеж заедно с Жан Виденов.

По-интересна е персоната на варненската чайка. Но защо не, след като за броени дни от сержант се превръщаш в генерал и шеф на НРС! "Шерше ла фам!", биха възкликнали французите.

Но пловдивчани трудно биха преглътнали още една подигравка. За пръв път в историята си пловдивските демократи нямат свой представител в парламента. Кой тогава ще си спомни, че Пловдив бе и трябва да бъде духовната столица на България. каква е гаранцията, че ще има своя опера, театър и духовен живот?

Синьо лято или политическа зима? Късометражен филм или сериал? Предстояща премиера - 2011-та година. Ще има ли продължение, зависи в голяма степен от изборите в Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sinyo-lyato-ili-politicheska-zima-210887
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.