Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Печат на велик български валадетел се пази във Вашингтон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 01.06.2024Коментари ()2641
©
Уникален печат на хан Тервел се пази в музея "Дъмбъртън Оукс“ във Вашингтон. Българският посланик в САЩ Георги Панайотов заведе свои служители там, за да видят на живо реликвата. Музеят е под настоятелството на Харвардския университет, написаха във Фейсбук страницата на мисията ни в Америка.

"В музея се съхранява уникален по рода си печат на хан Тервел, един от най-успешните владетели в ранната история на българската държава. Специална презентация за уникалната находка беше представена от куратора на монети и печати в музея Джонатан Шей", разказаха от посолството ни.

Печатът е част от колекцията на Центъра по византинистика в “Дъмбъртън Оукс" от 1958 г. Изработен от олово през VIII в., от едната страна изобразява лика на българския владетел, а от другата кръстоска с монограм на гръцки: ''Богородице, закриляй кесаря Тервел".

Хан Тервел е с ризница на печата, държейки копие и щит с конник, а шестолъчните звезди от двете му страни се смятат за най-стария запазен символ на български владетел. Според експертни оценки печатът на Тервел наподобява златната монета на византийския император Константин IV (668-685), пише Телеграф.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pechat-na-velik-bulgarski-valadetel-se-pazi-vuv-Vashington-2135859
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.