Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Великотърновският университет - добро образование и рекет с таксите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:15 / 04.10.2004Коментари ()2407
С 1239 първокурсници редовно и 327 задочно обучение се похвали днес Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий" на тържествената церемония послучай откриването на новата учебна година. В присъствието на вицепрезидента Ангел Марин и министъра на образованието Игор Дамянов с водосвет беше открит и новият център за православни изкуства.
Скрито от високите гости обаче остана недоволството на студентите от финансовия ход, с който са били сюрпризирани в началото на учебната година. Оказало се, че за да внесат семестриалната такса, задължително трябва да платят и по 5 лв. абонамент за университетската библиотека. При отказ не им приемат и парите за таксата, а при неплатен семестър губят студентски права. На всичкото отгоре за всяка от сумите плащаме по 1 лв. банков превод, оплакаха се студенти. Особено възмутени са изучаващите изкуства, чиято нова придобивка беше шумно афиширана на днешното тържество. Те плащат най-високите семестриални такси в университета, освен това са принудени непрекъснато да купуват материали, които никак не са евтини. Изкуственото завишаване на семестриалната такса ги възмущава не само заради насилствения начин, по който се събира. В университетската библиотека няма почти нищо за нас, казват те. Защо да плащаме за нещо, което и да искаме, не можем да ползваме?
През пролетта едно събитие, останало малко встрани от общественото внимание, беше на път да докаже, че в университета цари така желаният в българското висше образование баланс между академичност и демокрация. Деканът на богословския факултет проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов блестящо защити учебната програма и постиженията на специалността иконография в спор с привърженици на будещата недоумение идея, че зографите не трябвало да изучават изобразително изкуство, и най-вече да рисуват голо тяло, защото това извращавало духа им. Критиците бяха пропуснали факта, че единствено студентите-иконописци във Великотърновския университет получават и богословско образование. С изявлението си деканът спечели възхищението на студентите, защото те наистина се възприемат като художници, но и като следовници на Търновската школа. Работите им го доказват - изящни, вдъхновени, в унисон с канона, далеч над комерсиалното море, заливащо пазара. Голото тяло обаче все пак беше свалено от учебната програма. (Нека читателят-пуритан не си мисли, че моделите са съвсем голи - по бельо са).
Не са изключение случаите преподавател да отсъства без предупреждение или да закъснее с часове, а ние чакаме, защото иначе няма да получим заверка на семестъра, оплакват се още студенти и категорично настояват да останат анонимни. Трудно се работи с бюрократичния апарат, липсва навременна и точна информация. Качеството на образованието е високо, но има още какво да се желае по посока отношението преподавател - студент. Даваме си сметка, че подобни порочни порядки битуват под една или друга форма във всички български ВУЗ-ове. Но наскоро беше обявено, че университетът в старопрестолния град е признат от Европейската комисия за модел за адаптация към европейските образователни стандарти. Което прави изискванията към него особено високи.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Velikoturnovskiyat-universitet-dobro-obrazovanie-i-reket-s-taksite-2145
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.