Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ако индиец работи в супермаркет в България ще взима - 600 долара, в родината на същата позиция - 100
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:06 / 13.06.2024Коментари ()85112
© Bloomberg
В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около 100 долара, докато в България на същата позиция те ще получават около 600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy по Bloomberg TV Bulgaria. 

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си.

Когато кадрите дойдат в България те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ako-indiec-raboti-v-supermarket-v-Bulgariya-shte-vzima-600-dolara-v-rodinata-na-sushtata-poziciya-100-2150630
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.