Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдив официално си поиска Панагюрското златно съкровище
Автор: Диана Бикова 12:33 / 20.06.2024Коментари ()2660
©
С пълно единодушие пловдивските общински съветници подкрепиха приемането на декларация за връщане на Панагюрското златно съкровище в Регионалния археологически музей в Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

Каузата се оказа обединителна за силите от целия политически спектър в града и всички групи се изказаха положително. Директорът на РАМ Костадин Кисьов, който досега отказваше да коментира казуса, се изказа пред съветниците. 

"Нямах намерение да взимам отношение в медиите, отказах коментари, но бях провокиран от изказването на г-н диригента, който в момента изпълнява длъжността министър на културата. Вие трябва да вземете информирано решение.

Съкровището е открито 1949 г., изпращат се две телеграми в Пловдив и София, но не в НИМ, тъй като той е създаден 80-те години от Людмила Живкова, а пловдивският музей е от 1882 г. Тогавашният директор Димитър Цончев веднага се отзовава, завежда го в инвентарните книги като собственост на музея. Нека уточня - не само Панагюрското златно съкровище е публична държавна собственост. Всички експонати в страната са публична държавна собственост. Това означава ли, че всички находки трябва да ги пратим в НИМ?

По отношение на условията за експониране и охрана - през 2010 г. беше открит нов музей, който беше напълно реновиран в мандата на д-р Иван Чомаков и Славчо Атанасов, с пълни условия за съхранение и охрана. Музеят има много световни награди за това. През 2014 г. с ДАНС и Интерпол беше организирана среща точно в нашия музей и беше обсъдено каква комплексна система за охрана и опазване сме организирали. 

През 2015 и 2016 г. в нашия музей гостуваха първо за три месеца най-големия гръцки музей в Атина, след това - Лувъра. Двете изложби бяха не в София, а именно тук. За разлика от нашите министерства, техните правят одит на музея, в който ще бъдат изложени, за условията, и чак тогава техните министри подписват. 

Относно аргумента дали може да организираме представянето на съкровището в чужбина - досега сме организирали 5 самостоятелни изложби, в Япония, Норвегия, предстои в САЩ, преговаряме с най-големия китайски музей да бъде експонирано и там. 

През 1974 г. най-хубавити експонати бяха взети от Пловдив. Процесът на връщането съм го започнал много преди тази декларация. Договорът изтече през 2022 г. и нямам намерение да го подписам, тъй като в София се прекрачиха всякакви граници, но това са музейни неща. 

Проблемът не е връщането на Панагюрското съкровище, а че ние имаме 250 000 експоната, а показваме само 4300 експоната. Залата ни е малка. Добре, че тук е и г-н кметът" - заяви Кисьов. 

Думите на директора за експозиционната площ отвориха нов дебат, а именно за допълнителна сграда за археологическия музей. Чуха се предложения бившата сграда на БНБ или централна поща да се използват за нуждите му, както и територия от 10 декара до Голямата могила в район "Южен" да се превърне в Исторически парк на открито за едрогабаритните експонати.

Цялата дискусия гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 26
18.06.2024 »
16.06.2024 »
09.05.2022 »
09.05.2022 »
18.02.2021 »
08.08.2018 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-oficialno-si-poiska-Panagyurskoto-zlatno-sukrovishte-2158522
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.