Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бездомници отказват покрив, искат апартамент в центъра на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 20.12.2010Коментари ()7243
© Plovdiv24.bg
След като в края на миналата седмица кои ли не институции се вдигнаха на крак да осигурят покрив на 52-годишната бездомница Гергана, нощуваща по пейките на бул. "Руски" направо под звездите, тя отхвърлила опитите да й се помогне.

"Не искала легло в Центъра за временно настаняване, а общинско жилище. Без основание, без документи и без постоянен адрес това няма как да стане. Жената е от Хвойна, има двама синове, които могат да се грижат за нея, но тя настоява да й дадем дом в Пловдив. Преди две години пак беше дошла с тази идея, отпратихме си я в родното село", разказа директорката на "Социално подпомагане" Надя Танева, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  

Пак по същото време цялата администрация се беше впрегнала да търси подслон и за скитаща двойка съпрузи. "Изкъпахме ги, нахранихме ги, осигурихме им място за спане на закрито. Останаха недоволни. Искали апартамент в центъра на града.  Пак тръгнаха да скитат по улиците", описа другата история заместник-кметът Александър Долев.

48 са регистрираните от дирекция "Социално подпомагане" бездомници в Пловдив. 31 от тях са приютени в Центъра за временно настаняване, а 7 - в други социални домове. 6-има категорично отказвали предлагания над главата им покрив, двама души не можело да бъдат намерени, а други двама не се явявали, за да получат заповедите си за настаняване.

"Опитваме се да помогнем възможно най-бързо на всеки изпаднал в беда. Приет в спешното отделение на МБАЛ "Пловдив" бездомник скоро беше изписан в 9 часа вечерта. В 9,30 вече му бяхме осигурили топла вечеря и легло. Насила обаче не можем да сторим добро", обясни Танева.

В бюджета на Агенция "Социално подпомагане" за следващата година тя е заявила средства за откриването на приют за бездомни хора като държавно делегирана дейност. За да стане обаче това, е необходимо общината да осигури подходяща сграда за около 60 легла и средства за ремонта й. В момента има няколко варианта - някогашен тютюнев склад в района на Сточна гара и постройка в Кючук Париж.

Центърът за временно настаняване, който се използва сега, разполага с 20 легла. В приюта се предвижда да работят социални работници и психолози, които да оказват помощ на бездомните. Мнозина от тях били с право на пенсия, но нямали идея какво да направят, за да я получат; други пък имали заболявания, но без решение на ТЕЛК.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bezdomnici-otkazvat-pokriv-iskat-apartament-v-centura-na-Plovdiv-216187
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.