Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С мисъл за рециклирането: Как да продадем стария си акумулатор в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:01 / 27.06.2024Коментари ()2766
©
Старите автомобилни акумулатори не са просто ненужни отпадъци – те са потенциално опасни материали, които изискват внимателно и отговорно изхвърляне. В град като Пловдив, където броят на автомобилите постоянно нараства, правилното рециклиране на непотребните вече акумулатори е от съществено значение за опазване на околната среда и здравето ни.

Как можете да се отървете от стария си акумулатор в Пловдив? Къде да откриете подходящи лицензирани фирми за управление на опасни отпадъци и какви други варианти за продажба на акумулатори има в града ни? На всички въпроси ще отговорим в тази статия.

Защо не бива да изхвърляте стария си акумулатор в кофата?

Най-често срещаните автомобилни акумулатори са оловно-кисели и литиево-йонни. Първите се състоят от олово, пластмаса и електролит и подлежат на високо ниво на рециклиране, което е около 90%. Вторите, литиево-йонните, се използват за електрически автомобили и включват различни материали като желязо, мед, алуминий, никел, кобалт и манган.

Автомобилните акумулатори съдържат опасни вещества като олово, киселини и други токсични химикали. Ако не бъдат изхвърлени правилно, те водят до замърсяване на почвата, водата и въздуха, причинявайки дългосрочни екологични проблеми. Знаете ли, че оловото може да доведе до сериозни заболявания, ако попадне в питейната вода? А най-лесният начин да се случи това е чрез почвите и водите преминаващи през нерегламентираните сметища в града ни.

Изхвърлянето на стар автомобилен акумулатор в обикновената кофа за боклук може да изглежда като лесно решение. Просто го поставяте в нея и проблемът ви е решен. За съжаление обаче, така единствено изпращате акумулатора си в депата за боклук. И вместо да решите един, създавате няколко нови проблема, тъй като това действие може да има сериозни негативни последици за околната среда и човешкото здраве. Освен тази има и още няколко причини защо не бива да го правите:

1. Опасни химикали и токсични метали

Автомобилните акумулатори съдържат тежки метали като живак, олово, кадмий, никел, литий, кобалт и много други, които са изключително токсични. Когато тези метали попаднат в почвата и водите, те могат да причинят сериозни замърсявания. Тези токсични вещества могат да проникнат в подземните води, замърсявайки водоизточниците, от които се черпи питейна вода в града ни.

2. Опасност за здравето

Тежките метали в акумулаторите могат да имат пагубни последици за човешкото здраве. Оловото, например, може да причини увреждания на нервната система, бъбреците и мозъка. Кадмият е канцерогенен и също може да причини увреждания на бъбреците и костите.

3. Корозивни вещества

Акумулаторите съдържат киселини като сярна киселина, която е силно корозивна. Ако тези вещества се разлеят, те могат да причинят тежки изгаряния и други физически наранявания. Ако акумулаторът бъде изхвърлен в кофата и се счупи, киселината може да доведе до сериозни инциденти при хората, които работят с отпадъците. Освен това, корозивните вещества могат да разрушат неспециализираните контейнери за отпадъци и да предизвикат разливи, замърсявайки околната среда.

4. Загуба на потенциал за рециклиране

Автомобилните акумулатори съдържат материали, които могат да бъдат рециклирани и използвани повторно. Знаете ли, че оловото и пластмасата, използвани в тези акумулатори, могат да бъдат рециклирани на около 90%? Това значи, че изхвърлянето им е огромна загуба на ресурси, които могат да бъдат използвани повторно.

5. Законодателни изисквания

В България и в много други страни изхвърлянето на акумулатори с битовите отпадъци е забранено със закон. Законът за управление на отпадъците и Наредбата за обработка на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване изискват специално третиране на тези видове отпадъци. Нарушаването на тези разпоредби води до санкции и глоби за нарушителите.

Какво да направите вместо да изхвърлите стария си акумулатор в кофата за битови отпадъци? Можете да го предадете на пункт за рециклиране или на търговец, който предлага тази услуга. В Пловдив има лицензирани фирми като Норд Холдинг, които приемат стари акумулатори за рециклиране. Те ще се погрижат за безопасното им обработване предаване в заводите за рециклиране. Освен това, можете да получите компенсация за предадения акумулатор, което е допълнителен стимул да направите правилния избор.

Така не само участвате в опазването на околната среда, но и помагате за повторната употреба на ценните материали, които в противен случаи трябва да бъдат добивани от природата. С рециклирането на стари акумулатори всички заедно помагаме за намаляване на замърсяването, опазване на природните ресурси и създаване на по-здравословна среда за всички нас.

Какви са вариантите за продажба на стар акумулатор?

Ако сте решили да се отървете от стария си автомобилен акумулатор, има няколко опции, които са както екологично отговорни, така и потенциално доходоносни. Ето няколко варианта за продажба на стар акумулатор в Пловдив:

1. Специализирани пунктове за рециклиране

Много лицензирани фирми и пунктове за рециклиране приемат стари акумулатори срещу заплащане. Те осигуряват правилното рециклиране на акумулатора, като извличат и използват повторно ценните материали в него. В Пловдив може да потърсите фирми като Норд Холдинг, които са специализирани в изкупуването и рециклирането на автомобилни акумулатори.

2. Търговци на автомобилни части и сервизи

Много сервизи и магазини за автомобилни части приемат стари акумулатори като част от програми за замяна или рециклиране. Някои от тях предлагат отстъпки при покупка на нов акумулатор, ако върнете стария си. Това е удобен начин да се отървете от стария акумулатор и да получите финансова полза. Имайте предвид обаче, че е нужно да направите покупка.

3. Пунктове за вторични суровини

Пунктовете за вторични суровини също приемат стари акумулатори. Те плащат за тях според теглото и типа на акумулатора. Макар и да не е най-печелившата опция, това е лесен начин да предадете акумулатора си за рециклиране.

4. Производители и дистрибутори

Някои производители и дистрибутори на акумулатори имат програми за връщане и рециклиране на стари акумулатори. Те предлагат ваучери, отстъпки или други стимули за клиенти, които връщат старите си акумулатори за рециклиране.

Какво трябва да знаете при продажбата на стар акумулатор? 

Състояние на акумулатора - Уверете се, че акумулаторът е в добро състояние, без видими течове или повреди. Повечето купувачи ще приемат само здрави акумулатори, които не са повредени. 

Документация - При предаване на стария акумулатор на лицензирани фирми или пунктове, ще е нужно да попълните определена документация. Това е част от законовите изисквания за управление на опасни отпадъци и не е нищо сложно. 

Цени - Цените за старите акумулатори варират в зависимост от типа и теглото им. Оловно-киселинните акумулатори обикновено се оценяват по-високо, тъй като съдържат по-голямо количество рециклируеми материали. 

Екологична отговорност - Винаги избирайте лицензирани и сертифицирани пунктове и фирми за изкупуване и рециклиране на акумулатори. Това гарантира, че акумулаторите ще бъдат обработени по безопасен за околната среда начин и няма да попадат на нерегламентирани сметища застрашавайки природата и здравето ни. 

Използвайте контейнерите за електронни отпадъци - Можете да оставите старите акумулатори в контейнери за електронни отпадъци, ако такива са налични във вашия район. Норд Холдинг например, е сред компаниите, които си сътрудничат с общините в България, включително и Пловдив за поставянето на този тип контейнери на повече и по-удобни места за гражданите.

Какво предлага Норд Холдинг за стария ви акумулатор?

Норд Холдинг е сред водещите компании в България в областта на рециклирането на вторични суровини. С повече от 20 години опит, компанията е утвърден лидер на пазара, предлагащ устойчиви решения за опазване на околната среда. Норд Холдинг се занимава с изкупуване, събиране, транспортиране и рециклиране на различни видове отпадъци, включително метали, пластмаса, хартия и батерии.

Норд Холдинг ви предлага специализирани услуги, като изкупува акумулатори в Пловдив и региона. Старите акумулатори се приемат в базите на Норд Холдинг, където се проверяват и съхраняват в непропускливи пластмасови контейнери. Складовете са разположени на закрито или под навес, за да се предотвратят течове и замърсявания. Какво друго ви предлага Норд Холдинг:

- Изкупуване на стари автомобилни акумулатори на конкурентни цени 

- Удобен и лесен процес за предаване на акумулаторите 

- Екологично отговорен подход към рециклиране и минимизиране на екологичния отпечатък

- За юридическите лица: Освобождаване от еко такса към ПУДООС при членство в предприятие за рециклиране, както и компенсация със съответната изкупна стойност за предадени за рециклиране акумулаторни батерии.

Как да намерите Норд Холдинг? Компанията има мрежа от бази в цяла България, включително в Пловдив. За да ги намерите, можете да посетите сайта на Норд Холдинг, където ще откриете точна информация за локацията на собствената им база, както и площадките за отпадъци на техните партньори в Пловдив. Можете и да се свържете с тях по телефон или имейл, посочени на сайта, за да получите информация за най-близкия пункт за изкупуване.

В заключение, Норд Холдинг ви предлага надеждни и екологично отговорни решения за изкупуване и рециклиране на стари автомобилни акумулатори в Пловдив и региона. С дългогодишен опит и утвърдено име в сферата на рециклирането, компанията гарантира, че вашите стари акумулатори ще бъдат обработени по безопасен и ефективен начин, грижейки се за околната среда и здравето на всички нас.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/S-misul-za-recikliraneto-Kak-da-prodadem-stariya-si-akumulator-v-Plovdiv-2166443
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.