Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Горан Благоев: Митрополит Николай може да се окаже, че ще е задкулисен патриарх
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:35 / 27.06.2024Коментари ()6651
©
Груба сметка показва, че избора на новия патриарх със сигурност ще зависи от мнозинството в Синода, което наистина е доминирано от Николай Пловдивски. Така митрополит Николай може да се окаже, че е задкулисен патриарх.

Това Горан Благоев, историк и публицист, в интервю за SafeNews.

Според него на 30 юни ситуацията би била доста интересна, ако за български патриарх бъде избран не Григорий Врачански, който е спряган за най-вероятен победител. А да се окаже или Даниил Видински, или Гавриил Ловчански.

"Нека нямаме илюзии, въпреки че в един църковен събор за избор на патриарх участват и клирици и миряни от всички български епархии, обикновено представителите на определена епархия гласуват така, както гласува нейният митрополит". 

"Ако приемем, че на страната на проруското лоби около Гавриил, Даниил и Григорий Врачански са петима митрополити, то сигурните около Николай са седем митрополити. Което означава, че Николай и свързаните с него епархии имат решаващия превес за избора на нов български патриарх. Хипотетично не бива да изключваме задкулисна договорка особено с Врачанския митрополит Григорий: Николай дава нужните гласове за избора на Григорий. Като новоизбран български патриарх Григорий оглавява Софийска епархия и се овакантява Врачанската епархия, за която трябва да бъде избран нов митрополит".

"Покойният патриарх Неофит винаги се е съобразявал с Николай Пловдивски. Продължаването на подобни зависимости и при новия патриарх напълно устройва Николай – пасивите, гафовете или неудачите в Българската църква ще се приписват на новоизбрания й предстоятел, а Николай ще си стои на сянка и ще дърпа конците. Ситуация, която може да се окаже доста непредсказуема."

Същевременно при солидно николаево мнозинство в Синода ситуацията може да стигне до там, че в определен момент Пловдивският митрополит да предизвика дори оставката на новия българския патриарх, ако той не играе по неговата свирка

"В този ред на мисли не изключвам възможността Николай да прецени, че му е по-изгодно да бъде избран Гавриил Ловчански, който е най-възрастен от тримата и след 2-3 години да се опита да го отстрани, за да постави свое сигурно протеже. В определени среди много се спряга името на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и се изказваше съжалението, че нямал необходимите години за да се състезава за патриаршеското було. Антоний дължи кариерата си на Николай, така че нищо чудно пловдивският владика да реши да го направи патриарх, когато достигне заветните 50 години. При това положение евентуалният патриарх Гавриил отива "на покой“ и губи влияние в БПЦ", каза още в интервюто Горан Благоев.


Още по темата: общо новини по темата: 51
04.07.2024 »
03.07.2024 »
02.07.2024 »
02.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Goran-Blagoev-Mitropolit-Nikolai-mozhe-da-se-okazhe-che-shte-e-zadkulisen-patriarh-2167127
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.