Разликата между прасковите и нектарините | ||||||
| ||||||
Надали има нещо, което да навява повече летни асоциации, от сочен резен диня или ароматна праскова! Днес ще обърнем внимание на втория плод и по-точно на разликата му с нектарините. Каква е разликата между праскови и нектарини? Започваме с очевидното, което "го знае всяко дете" - и прасковите, и нектарините са костилкови плодове. Често срещано погрешно схващане е, че нектарината е кръстоска между праскова и слива, но това не е вярно. Нектарините са естествена мутация на прасковите. Двата плода са генетично идентични, с изключение на един ген, който прави кожата на нектарините гладка, за разлика от мъхестата кожа на прасковите. Сезон Прасковите и нектарините достигат пикова зрялост през юли и август. Може да ги намерите налични по-рано през лятото, а понякога дори и извън сезона, когато най-вероятно идват от Южна Америка. Когато седят една до друга, прасковите и нектарините може да изглеждат сравними по размер. Но нектарините обикновено са една идея по-дребни от прасковите. Аромат Нектарините имат по-високо съдържание на захар, но и повече киселинност, което ги прави малко по-остри от сочните и сладки праскови. Текстура Прасковите, разбира се, имат мъхеста кожа, докато нектарините имат гладка. В сравнение с прасковите, нектарините са малко по-твърди и се съхраняват по-добре. Освен това, са по-подходящи за пайове и сладкиши, тъй като нямат толкова водно съдържание. Хранителни вещества Нектарините имат два пъти повече витамин А от прасковите и малко повече витамин С, припомня actualno.com. |