Опасен токсин има в ориза - как да го премахнем? | ||||||
| ||||||
Защото оризът съдържа високи нива на арсеник - отровен химикал, който попада в него чрез индустриалните торове и пестицидите, които се задържат в земята, в която е гледан, в продължение на десетилетия. Когато този химикал редовно попада в тялото, той може да доведе до редица здравословни проблеми като сърдечни болести, диабет, ракови заболявания, забавено развитие. Изследванията показват, че за премахването му от ориза е ключов начина, по който готвим зърнената култура. Варенето му в по-голямо количество вода, която се изхвърля, след като се е сварил или накисването му във вода за едно денонощие преди готвенето му са най-сигурните начини за това да сме сигурни, че консумираме "безопасен" ориз, предава lifestyle.bg. Ето и най-подходящият метод за готвене на ориз, който елиминира най-голямо количество арсеник от него според проф. Анди Меарг от Университета Куинс в Белфаст, който той споделя пред ВВС. Измерваме желаното количество ориз. Накисваме го в повече вода за една нощ. След това изхвърляме водата и мием ориза, докато изтичащата вода не е напълно бистра. Отцеждаме и готвим ориза с вода в съотношение 1:5. Оставяме да къкри на слаб огън под похлупак за 10-15 минути без да отхлупваме. Разбъркваме ориза преди сервиране с вилица. |