Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдив загуби още едно от емблематичните си лица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:47 / 06.08.2024Коментари ()20990
©
Пловдив загуби още едно от емблематичните си лица.

Почина архитект Петко Кекеманов. Една от ярките и значими личности, на които градът дължи съществуването на архитектурно – етнографския комплекс "Старинен Пловдив". В продължение на повече от тридесет години той е главен архитект на Стария град. Заедно с имената на Атанас Кръстев – Начо Културата и на реставратора Джовани Димитров, името на архитект Петко Кекеманов е безусловно свързано със забележителния творчески подем, който възстановява и връща към живот повечето от къщите, църквите, средищните за пловдивчани пространства в Стария град. Негови по-големи реставрационни проекти са: Чахаджиевата къща, къща Николаиди, църковният ансамбъл "Св. Константин и Елена“ и много други.

Кореняк пловдивчанин, бохем и творец с ярка индивидуалност и безкомпромисни естетически критерии, Петко Кекеманов е съавтор и на множество художествено-приложни проекти: мозайки, сграфита, интериорни решения, пластики. Особено щастлив и горд, че е истински филибелия – по дух и по произход, той е част от времето, в което връзките между творците ( артисти, художници, музиканти, архитекти и писатели) задвижват процесите, превърнали Пловдив в истинско средище на културата и изкуствата. В това красиво творение е добавил и своето можене, сърце и ярка индивидуалност един от последните бохеми, пазители на истинския Пловдив.

Ето отговора на Петко Кекеманов пред журналиста Здравко Гълъбов, който в поредицата интервюта "Лицата на Пловдив“ му задава въпроса "Какво ви даде Старият Пловдив“: "За добро или за лошо Старият Пловдив ограничи амбициите ми. Да виждаш отблизо, да преценяваш отдалеч. Наистина да усетиш, че стремежът към красивото не е самоцел, а естествена потребност. Че голямото може да се постигне с прости средства, със скромност в намеренията, но с искреност в реализацията.

Даде ми много дни на приятелско общуване. Възможност да коригираш преди всичко себе си. Многобройни срещи с най-добрите български творци, световни художници, писатели, актьори, музиканти, някои от които вече признати гении. Контактът с живия талант е трудно разказуем!

Е, даде ми и малко задоволство, че нещо е направено. Старият град намалява съмнението в съществуването на един Бог-Създател, който, може би, не е бил слаб архитект…"

Поклонението пред Петко Кекеманов е в четвъртък, 08.08.2024, от 11.00 часа, в Ритуалната зала на Централни гробища, Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-zagubi-oshte-edno-ot-emblematichnite-si-lica-2217681
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.