Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Голям проблем в ОП "Градини и паркове"
Автор: Диана Бикова 08:21 / 08.08.2024Коментари ()10251
©
Градинари в пенсионна възраст поддържат зелената система в Пловдив. Шокиращото признание направи пред Plovdiv24.bg директорът на ОП "Градини и паркове" Антон Георгиев по повод наше запитване защо не се изпълняват заповеди за премахване на опасни дървета, издадени през 2021 г.

Общинското предприятие разполага с шест бригади резачи, по една за всеки жилищен район на Пловдив. Всяка бригада пък се състои от 7 души - шофьор на вишка, шофьор на камионче дробилка, по двама резачи секачи и технически ръководител. Най-голям е проблемът с осигуряването на арбористи - това са мъжете, които работят с моторен трион на вишка. Професията е включена в топ 3 на най-опасните в света и, за да я упражняваш, трябва да притежаваш умения, които се добиват след специално обучение.

В Пловдив арбористите са на възраст 50-60-70 години и получават смешно ниско месечно  възнаграждение. Няма кандидати млади хора, които с плам и жар да продължат професията. 

"Някои дървета са с 15-20 метра височина, а има и по 35 метра. Отстраняването им е бавен процес и често се налага да търсим съдействие от "Общинска охрана" и "Общинска полиция" за отцепване на района с лента, или пък от ОП "Паркиране и репатриране" за преместване на спрените под конкретното дърво автомобили" - обясни Георгиев. 

В последните години има тенденция районните кметове да бълват заповеди по жалби и сигнали гражданите, но бригадите не могат да изпълнят повече от 3 заповеди. Отделно от това, предприятието има и планова дейност. Този месец например е предвидено да се направи акция за почистване на сухите дървета.

"Засушаването и жегата водят до оттегляне на подпочвените води. Корените на 30-40-50 годишни дървета остават на сухо, изсъхват и трябва да се премахнат" - каза той.

Заради бурното развитие на Пловдив и реализирането на важни инфраструктурни обекти, сред които Южния обходен колектор, ремонта на "Кукленско шосе", изграждането на пробива "Модър-Царевец" и т.н., предприятието има големи ангажименти, като в същото време трябва да се работи така, че да не се възпрепятстват строителите.

ОП "Градини и паркове" разполага с над 30 бригади, с които обслужва зелените площи в целия град. Благодарение на тях в Пловдив е зелено, зацветено и се полива. Грижат се и за всички детски площадки в града, като само в район "Централен" са над 80 броя. Не на последно място като ангажимент на предприятието е вменена отговорността за големи и малки разхлаждащи фонтани и уличните питейни чешмички. 

Всичко това се прави от 560 човека, чийто брой заедно със сезонните работници набъбват до 700. Тези хора получават минимална работна заплата и се трудят и в жега, и в студ, посочи Антон Георгиев.


Още по темата: общо новини по темата: 179
22.09.2024 »
09.09.2024 »
05.09.2024 »
11.08.2024 »
07.08.2024 »
03.08.2024 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Golyam-problem-v-OP-Gradini-i-parkove-2218364
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.