Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Световноизвестна пловдивчанка: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:54 / 09.08.2024Коментари ()18332
©
Световноизвестната пловдивчанка Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – "Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в "Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в България.

На въпрос какво може да я разплаче, Соня Йончева отговаря - финалът на "Мадам Бътерфлай“. Нейната Чо-Чо-Сан печели възхищението на публиката и на критиката, която я нарича "рядък диамант на оперното изкуство“. След виенския ѝ дебют в ролята за нея пишат "Соня Йончева предефинира смисъла на оперното изпълнение.“

На варненска сцена ще е премиерното за България участие на Соня Йончева в "Мадам Бътерфлай“ след фурора ѝ в ролята в поредица спектакли на Берлинската опера от началото на годината. Съвършената музика на Пучини разказва за Изтока и традициите му чрез трагичната любовна история на японската гейша и американския морски офицер. В ролята на Пинкертон ще слушаме италианския тенор Рикардо Маси, познат с изявите си Метрополитън опера, Болшой театър, Ковънт Гардън, Римската опера, Операта в Мюнхен, Театро Реджио в Торино, Берлинската, Шведската, Австралийската и други опери. В спектакъла участват и варненските солисти Михаела Берова, Лилия Илиева-Михайлова, Пламен Димитров, хорът, оркестърът и балетът на Варненската опера.

Постановката на режисьорката Нина Найденова представя чувствената творба с метафората за американската мечта, изобразена с кадри от черно-бялото кино. Сценографията и визуалния дизайн е дело на носителя на "Икар“ Петко Танчев, костюмите са по проект на Цветанка Петкова-Стойнова, а хореографията е поверена на Боряна Сечанова. С тези първокласни творци "Мадам Бътерфлай“ несъмнено ще се превърне в събитие, което за дълго ще остави следи в съзнанието.

"Ние не разказваме само личната драма на Чи-Чо-Сан. Има една по-голяма вътрешна драма - че иска да принадлежи на един друг народ, на една друга нация, която не е нейната", коментира за Радио Варна Соня Йончева. Оперната прима варненската публика видя като "Мими" в Бохеми на 6 август в Летния театър. "Няма друг начин, освен класическия, да се изиграе тази роля", обясни Йончева. 

"Душата ми се отвори, щом пристигнах в България", сподели Соня Йончева. Допълва, че няма как да не се чувства щастлива във Варна, като този път е тук с цялото си семейство. 

"Това, което искам, е културата - колкото се може по-разнообразна - да се превърне не в задължение, а в право за всеки нормален жител на една страна!", каза още пред Българското национално радио Йончева. 

Връзката с младото поколение е изключително важна за нея. "Единственият начин ние да се доближим до новото поколение, е да започнем да говорим на техния език - с всичко, което е дигитално, като прожекции, мапинг... Но начинът, по който се сервира на публиката, е от голяма важност... Ако мога да оставя едно завещание към следващото поколение артисти, да дам пример на младите хора - това е от изключителна важност за мен! Да предоставя възможност на децата, на младите хора, да се запознават с изкуството", допълни Соня Йончева.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Svetovnoizvestna-plovdivchanka-Dushata-mi-se-otvori-shtom-pristignah-v-Bulgariya-2222127
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.