Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тотев разпореди да се предприемат строги мерки срещу шапа в Пловдивско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:14 / 19.01.2011Коментари ()1690
© Plovdiv24.bg
Всички кметове на общини в Пловдивска област трябва да свикат заседания на общинските епизоотични комисии и да предприемат мерки за предпазване и недопускане на заболяването шап по чифтокопитните животни. Това разпорежда областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев в своя заповед, изпратена до кметовете на общини. Заповедта е във връзка с проведено заседание на Областната епизоотична комисия по проблема.

Кметовете на общините трябва да предприемат мерки за недопускане на търговия с живи животни на нерегламентирани за целта места, а Областната дирекция на МВР - Пловдив, да оказва съдействие на ветеринарните лекари при осъществяване на контрол на пазарите за живи животни в Асеновград и Раковски.

Главните инспектори на общини при Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Пловдив трябва да уведомяват незабавно началник отдел "Здравеопазване на животните при възникване" при съмнение за заболяването. Директорът на Регионалната дирекция по горите е необходимо да информира служителите на ловните стопанства и ловните сдружения да наблюдават и своевременно да информират за наличие на клинични признаци и промяна в поведението на възприемчиви към шап видове диви животни.

Собствениците на животновъдни обекти се задължават да въведат строги мерки за биосигурност във фермите - да засилят режима на влизане и излизане в и от обектите на хора и транспортни средства, зареждане на дезинфекционните вани с разтвор, да приведат в изправност ветеринарно-санитарните филтри, както и да не допускат външни лица в обектите. Освен това собствениците на животновъдни обекти трябва да уведомяват своевременно обслужващия ветеринарен лекар при наличие на признаци на заболяването, а той от своя страна да съобщи своевременно за това на официалния лекар на съответната община и кмета на населеното място.

Копие от заповедта на областния управител инж. Иван Тотев се изпраща на кметовете на общини в Пловдивска област със задължението да запознаят с нея кметовете на населените места, както и на институциите, ангажирани с изпълнението на предприетите мерки.



Още по темата: общо новини по темата: 6
03.09.2012 »
21.01.2011 »
19.01.2011 »
17.01.2011 »
15.01.2011 »
07.01.2011 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Totev-razporedi-da-se-predpriemat-strogi-merki-sreshtu-shapa-v-Plovdivsko-222876
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.