Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Министър Арсенова ще открие екопътеката ''Бяла река'' край Калофер
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 08.10.2004Коментари ()1470
На 11 октомври министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще открие екопътека “Бяла река” в град Калофер, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
Проектът е реализиран с финансовата помощта на Конфедерация Швейцария, която чрез Националния доверителен екофонд е предоставила 69 696 лв., и от МОСВ, предоставило средства в размер на 66 910 лв.
Екопътека “Бялата река” се изгражда по идея на Дирекция НП “Централен Балкан” и включва посетителска и интерпретативна инфраструктура, както и лагер за обучение по оцеляване в планината. Маршрутът е замислен като атрактивен образователен тур в един от най-живописните участъци в парка.
Екопътека “Бяла река” се намира на северозапад от Калофер, между най-дивите и заплетени разклонения на Стара планина, под връх Ботев, в близост до Калоферския мъжки манастир. Както Plovdiv24.com съобщи, пътеката е с дължина 1830 м и е в близост до едноименната река и е с формата на осмица. По нея се минава с обучени водачи. Изградени са осем моста, 400 дървени и каменни стълби, осем къта за информация за растителното богатство и животинския свят в парка, 460 метра парапети, площадки за панорамно гледане, места за отдих. Всички съоръжения са изградени от естествени материали - дърво и камък.
Откриването на уникалното съоръжение ще стане по време на 7-та среща на донорите в областта на опазването на околната среда. На форума ще бъде представен новосъздаденият Фонд “Защитени територии”. Фондът ще работи в рамките на Националния доверителен екофонд, който е независима институция с многогодишен опит в управлението на инвестиции в опазването на околната среда и доказан авторитет пред донори като Правителството на Швейцария и Световната Банка.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Ministur-Arsenova-shte-otkrie-ekoputekata-Byala-reka-krai-Kalofer-2234
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.