Внимавайте с местата, където се продават кебапчета и кюфтета на скара | ||||||
| ||||||
Това каза молекулярният биолог д-р Сергей Иванов в интервю за вестник "Телеграф", който е експерт по качеството и безопасността на храните. "Кебапчетата и кюфтетата на местата, където се продава скара, продължават да стоят в тенджера на 30 градуса външна температура, което води до развитие на бактерии. Но хората си купуват и явно не се вълнуват от това, че не се спазват елементарни изисквания за хигиена на външните обекти. Заради това продължават оплакванията от стомашни инфекции и отравяне, което много хора определят като летен грип. А всъщност това е вследствие както на мръсната вода, така и на храните. Трудно е да се разграничи кой как се е заразил. Проблемът е, че неща, които зависят от културата на търговеца и клиента, не се променят и лошите практики продължават." "Гледайте дали лъжицата, с която сервират сладоледа, е в хладилната витрина или отвън на жегите. Ако е отвън, не е добре да се купува от този обект, тъй като високите температури и водата са изключително благоприятна среда за развитие на бактерии. Хубаво е лъжичките, които се дават за консумиране на сладоледа, да са опаковани поотделно, за да може, когато ги взимате, да не се докосвате до тях, тъй като са опипани от всички предишни клиенти. Това го има на много места, но все още не навсякъде. Също така искам да кажа и за скарите, от които се продава месо. Готовите храни трябва да се държат в топла витрина, където температурата е над 60 градуса. Защото при оставянето на тенджера на слънцето месото нито е охладено, нито се поддържа безопасна температура", допълва ученията. |