Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Собственици на джелатерия край Боденското езеро: Тук с нищо не свързват България, освен със Златни пясъци и Слънчев бряг
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 22.08.2024Коментари ()14973
©
Мина и Николай Бояджиеви са си отворили джелатерия в един от "най-разглезените" откъм заведения германски курорти - Боденското езеро. Двамата 43-годишни българи загърбили предишните си професии и се захванали с нещо съвсем ново, защото имали мечта. Поели риска, инвестирали и в обучение, и в помещение, където да представят продукцията си.

Те работят без почивен ден, но знаят, че си струва: само година след откриването на "Мина Джелато" във Фридрихсхафен: кулинарното списание "Фалстаф" ги класира сред най-добрите сладоледени къщи в провинция Баден-Вюртемберг, като оценката е дадена в резултат от допитване. 

"Идеята дойде много спонтанно по време на пандемията - бяхме в България, опитахме чудесен занаятчийски сладолед в София - много вкусен и без химия, и се свързахме с производителката да я попитаме дали може да ни научи да го правим. Наистина хрумването ни дойде спонтанно – Ники е бивш футоблист, а аз работех на летището във Фридрихсхафен като въздушен контрол, след като преди това съм работила 10 години в България в полицията. Промяната бе много рязка, но аз така правя – на всеки десет години внасям промени в живота си. За мен това е нормално", разкзва Мина в интервю за Биляна Михайлова от Deutsche Welle.

"Ако нещо се прави от сърце, винаги е успешно. Според мен това, което е вкусно, винаги се купува. Нашият сладолед в момента е най-скъпият тук в региона, и въпреки това е най-купуваният – не само защото е занаятчийски, а защото е вкусен. Работим с регионална ферма за мляко и сметана, всички шоколади са от една много известна френска компания, шамфъстъкът е от Сицилия, също от семейна ферма, лешниковата паста също е от Италия. Използваме и българско кисело мляко, което купуваме в Германия, но е българско производство, както и розовото масло, и лавандуловото олио."

"В района на Бодензее хората и с шопската салата не свързват България, защото почти нищо не знаят за страната. Не са чували за друго, освен за Златни пясъци и Слънчев бряг, и то по-възрастните, младите като ги питам, нищо не знаят за България."

"В района на Боденското езеро с абсолютно нищо не свързват България, все си мислят, че ние в джелатерията сме италианци. В големите градове сигурно е различно, но тук не знаят почти нищо за България. Обяснявам им за българското кисело мляко и розовото масло, защо се казват така, обяснявам им съставките, че само в България има такова кисело мляко – те даже не са чували. А покрай нас вече страшно много хора си купуват такова кисело мляко и в Германия. При нас сладоледът с българското кисело мляко е един от най-търсените вкусове", допълват Мина и Николай


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Sobstvenici-na-dzhelateriya-krai-Bodenskoto-ezero-Tuk-s-nishto-ne-svurzvat-Bulgariya-osven-sus-Zlatnipyasuci-i-Slunchev-bryag-2236415
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.