Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обявяват конкурс за проект за реконструкция на Четвъртък пазара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:00 / 02.01.2007Коментари ()1608
През 2007 г. се предвижда да започне цялостна реконструкция на най-оживеното тържище за плодове и зеленчуци в Пловдив - Четвъртък пазара. Разположен в традиционния център на града, той се нуждае от цялостно осъвременяване както по отношение на конструктивното осигуряване, така и на естетизацията и благоустрояването. Възложители на инвестиционната инициатива са община Пловдив, предприятие „Общински пазари“ и частните собственици на реституираната част от имота.

Сложната градоустройствена среда, в която е ситуиран пазарът, обуславя необходимостта от комплексно изясняване на устройствените проблеми на територията, заключена между бул. „6 септември“, ул. „Дим. Цончев“, ул. „А. Кънчев“ и ул. „Ц. Каблешков“, считат представителите на Експертния съвет по устройство на територията. Пазарът се намира в непосредствена близост с пл. „Съединение“ и е обграден от множество сгради с делови и обществени функции и жилищен характер. Това в значителна степен затруднява транспортно-комуникационното обслужване на целия район. Затова Експертният съвет по устройство на територията прие подробно планово задание за възлагане на комплексен проект за инвестиционна инициатива - План за застрояване и инвестиционен проект (идеен и технически) за покрит пазар за плодове и зеленчуци с подземен паркинг.

Основните задачи, които трябва да се решат с проектната разработка, са градоустройствени и архитектурно-строителни. В устройствен аспект е необходимо да се потърси нова транспортно-комуникационна схема на цялата зона около пазара с осигуряване на безпрепятствен пешеходен достъп. Необходимо е изясняване на подземното застрояване под терена на пазара, което според предварителни проучвания трябва да осигури 60 паркоместа.

По отношение на инвестиционния проект основните задачи са: изграждане на подземен паркинг, нова обща покривна конструкция на пазара, която да замени старото, прогнило метално покритие, криещо сериозна опасност за посетителите и търговците; ново зониране и дизайн на масите за открита продажба на плодове и цветя, както и на обектите за бързо хранене и цялостно благоустрояване на настилката и елементите на градското обзавеждане. Проектът трябва да съдържа и части ВиК, „Озеленяване“ и „Екстериор и градско обзавеждане“. Информацията е на вестник "Строителство градът".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obyavyavat-konkurs-za-proekt-za-rekonstrukciya-na-Chetvurtuk-pazara-22365
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.