Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Акцизът върху пукницата на път да скара коалицията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:25 / 09.01.2007Коментари ()1656
Пореден разнобой разтресе управляващата коалиция. Този път депутати от мнозинството изказаха противоречиви мнения относно облагането на домашната ракия, произведена в селските казани. Според Закона за акцизите, който влезе в сила от началото на тази година, 30 литра 40-градусова домашнярка на семейство ще се облага с 2.20 лева на литър /това количество през миналата година беше безакцизно/, а количество над това - с 4.40 лв. на литър. След като опозиционния депутат Яне Янев разгласи, че ще внесе в парламента поправка на закона, според която въвеждането на акциза се отлага до 2009 година, колегата му от БСП Петър Кънев коментира пред агенция "Фокус", че предоговаряне на налога е възможно. Според Кънев "има възможност да бъде намален акцизът за домашната ракия. Това е едно споразумение отпреди три години, парафирано е и ние сме длъжни от първи януари да го спазваме, но има възможност да се предоговори с Европейския съюз", обясни Кънев.

В същото време друг представител на управляващите - депутатът от ДПС, който е и шеф на икономическата комисия в парламента, Димитър Цонев категорично заяви, че не може да се мърда от облагането на домашната ракия, тъй като ЕС ни го налага.

По повод очакваните протести в страната срещу налога за домашнярката Цонев заяви, че дори и да има брожения, нищо не може да се направи.
България е договорила въвеждането на този налог още преди три години. Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Akcizut-vurhu-puknicata-na-put-da-skara-koaliciyata-22537
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.