Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Директор: Причините за недостига на преподаватели е заплащането, а другата е статусът на професията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:52 / 10.09.2024Коментари ()10664
©
Усилена подготовка тече в ПГ "Ал. Константинов“ в Мездра преди старта на новата учебна година, където в класните стаи ще влязат над 140 ученици. Те се обучават по професиите ресторантьор и готвач. Недостигът на педагози е тук е налице, главно по история и математика. Дни преди 15 септември все още няма преподавател по един от най-важните предмети – математика.

"В началото на август обявихме свободните места, до 19 август събирахме документи. В този период четирима човека подадоха заявления за учител по математика“, обясни директорът на учебното заведение Христинка Нинова.

Един от тях е пенсионер, а на друг му предстои дипломиране, така изборът се свел до двама. Само преди дни директорът избрал преподавател, който е от същия град, за да не се налага да пътува.

Според директора на 51-во училище в София и съпредседател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров една от причините за недостига на преподаватели е заплащането, но другата е статусът на професията.

"На 15 септември, на 24 май обичаме учителите, уважаваме ги, но в реалния живот не е така. В реалния живот, особено в големите градове, особено хора с по-високо образование и доходи, гледат с някакво пренебрежение към учителите“, каза Александров в студиото на "Добро утро, Европа“.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Direktor-Prichinite-za-nedostiga-na-prepodavateli-e-zaplashtaneto-a-drugata-e-statusut-na-profesiyata-2257517
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.