Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Подробно описание как да платим дигитално в автобус номер 25
Автор: Диана Бикова 17:12 / 10.09.2024Коментари ()5925
Голяма новина за днешния ден - системата за електронно таксуване в градския транспорт на Пловдив тръгна пилотно по линия № 25. Друг е въпросът, че заради липсата на информационна кампания гражданите така и не разбраха за улеснението и облекчението.

Факт е, че от днес официално пада задължението на шофьорите да продават хартиено билетче, въпреки че продължават да го правят. Дигиталното плащане го има в два варианта - или чрез мобилното приложение "Mpass.bg", към което е "закачена" банковата карта на пътника, или директно чрез банкова дебитна/кредитна карта.

При ползване на приложението Mpass.bg пътникът има възможност да купи билет за еднократно пътуване на цена 1 лев или еднодневен билет за 4 лв. В отговор системата генерира QR код на екрана на мобилния телефон и праща касовия бон на мейла.

Плащането с банкова карта възбужда повече въпроси. При доближаването на картата до валидатора, екранът на устройството светва и излиза надпис "Валидирана карта". Тъй като системата не издава хартиена бележка, нито изпраща QR код в този случай, възниква основателният въпрос как, аджеба, ще докажеш на контрольорите, че е платено?

Разковничето в отговора е в устройствата на контрольорите - апаратурата има възможности да "разчита" QR кода от мобилното приложение, а също и да разпознае банковата карта, обясни Николай Недялков от фирма "Тикси", която разработи системата за електронно таксуване в градските рейсове на Пловдив.

Важно е да се знае, че системата отчита дигиталното плащане след 24 часа. Има и бонус - когато са осъществени (съответно платени) 5 пътувания, на следващия ден се "дърпат" 4 лв., т.е. за 4 пътувания, а петото е бонус, допълни заместник-кметът по транспорт Савина Петкова.

Възможно е да възникнат и други въпроси относно е-таксуването, поради което беше важно да се направи демонстрация пред медиите. За съжаление представянето не се състоя.


Още по темата: общо новини по темата: 1082
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
11.09.2024 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Podrobno-opisanie-kak-da-platim-digitalno-v-avtobus-nomer-25-2258148
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.