Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Стефан Топалов е един от малкото останали майстори в България за този занаят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:21 / 16.09.2024Коментари ()1335
©
Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти.

"Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят. Трябва да се подменят всички, звукът и тембърът на новите е съвсем различен".

Това обяснява акордьорът Стефан Топалов, докато работи над рояла, собственост на Националното училище по изкуствата в Русе. 

През ваканционното време, когато музикантите си почиват, идва "докторът", който подменя струни, механика и всичко, което е нужно за добрия звук на инструмента. Разговаряме докато Стефан Топалов работи и през ръцете му минават всички частици от анатомията на рояла "Блютнер".

И така 58-годишният "Блютнер" вече е със 250 нови струни, предстои му рехабилитация и отново ще чака за репетиции виртуозните пианисти от фестивала "Мартенски музикални дни".

"Аз съм единственият майстор в Северна България. Падам си по човъркането, по звука и тонирането. Аз съм любител на чистото свирене и чистата и интонация...Малко съм луд на тази тема...Механиката пък ме интересува чисто технически още от студент.

Защо млади хора колеги нямам ли - защото си мислят, че трябва да вземат пари веднага. Но това е все едно да овладееш изцяло един нов интрумент за сцена. Това не е детска музикална сцена. Бил съм на чудесно обучение в Германия, разказа пред БНР още Стефан Топалов.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Stefan-Topalov-e-edin-ot-malkoto-ostanali-maistori-v-Bulgariya-za-tozi-zanayat-2264951
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.