Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Успех за националната сигурност: В България вече има българска секция на EPA
Автор: Йоланда Пелова 12:37 / 17.09.2024Коментари ()1220
©
На 7 септември в София бе подписан договор за създаване на българска секция на ЕРА -  Европейска полицейска организация (European Police Association). Това е нещо много добро в националната сигурност и развитието на партньорството между различните служби. Членове на ЕРА са почти всички държави-членки на ЕС, но и на много други страни извън ЕС, дори и на американския континент също има членове на ЕРА. 

Членове са бивши или настоящи полицаи, които си сътрудничат в общността на ЕРА. European Police Association е много добре представена в ООН, в Брюксел и по този начин се съкращава пътя при сътрудничество и мероприятия. Директно се минава през ЕРА, без писма, посолства и т.н. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" председателят на сдружението на частните детективи в България и зам.-директор на новото поделение частен детектив Марин Маринов.

Следващият месец ще се провдеце среща на ЕРА в Сърбия: "Там ще се запознаем с почти всички членове на ЕРА, които ще присъстват на тази среща като делегати. Това е начин на комуникация и лични запознанства и ще разберем повече за съкратения път на комуникация. Преди два месеца бяхме гости на австрийското сдружение на частни детективи и там ни посрещнаха от ЕРА много добре, разговаряхме за сътрудничество. На 7 септември ние ги поканихме на нашата международна среща в България. Всяка година се правят подобни срещи с швейцарците, австрийците и германските детективи. И на тези срещи те ни предложиха да направим поделение на ЕРА. В него ще могат да участват хора, свързани с националната сигурност, тоест и разузнавачи, и полицаи, и военни, и пожарникари", отбеляза детектив Марин Маринов.

По думите му интерес към детективската професия в България има, но тя никак не е лесна, както изглежда на пръв поглед и е доста далеч от това, което гледаме по филмите. "Нещата са много сложни и понякога става въпрос не само за лични дела, а за семейни трагедии, фирмени проблеми, особено при издирването на хора. Неща, които изискват голям опит, контакти и работа, и ето затова е необходима и ЕРА. Изискванията от страна на хората култивираха едно отношение към частните структури, които могат да се грижат за техните интереси. В началото на 90-те години се работеше по дребни неща, но постепенно все повече хора започнаха да работят по сериозни случаи. Понякога работим с полицията, но по-често към нас се обръщат, защото става въпрос за конфиденциални проблеми, в които не искат да се намесват държавните органи. В последните години работим международно, има интереси от България към различни страни на ЕС и света и обратното. Има фирми тук, които работят като представители на западни концерни и т.н. и те искат да знаят какво се случва с тях и техните пари", изтъкна Марин Маринов.

“Цените в нашия бранш се определят от всеки конкретен случай, от неговата сложност, колко хора ще трябва да работят, каква информация трябва да се изтегли. Всичко е толкова различно и те са по договореност. Когато се види конкретно за какво става въпрос и каква специфика има самият случай се определя и цената. Ние реално продаваме информация, а не труд и работа, горе-долу както вие журналистите го правите, но ние го правим конфиденциално и даваме информацията на този, който ни се е доверил. Всички детективи са бивши служители на МВР. Има много жени, които са талантливи в решаването на всевъзможни ребуси, работим с трудни деца, семейни проблеми и т.н. Жените имат силно усещане, те са перфекционисти в работата си, по-интуитивни са от нас.  Усещат лъжата и какво ще се случи, а това е важно, за да се реагира адекватно на ситуацията. Мисля, че частният детектив се ражда такъв. Човек не може да стане детектив просто, защото му е интересна професията или иска да изкарва пари от това, няма как да стане", заключи детектив Марин Маринов.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Uspeh-za-nacionalnata-sigurnost-V-Bulgariya-veche-ima-bulgarska-sekciya-na-EPA-2266337
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.