Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на йонизиращо лъчение
Ваня Христева
В Пловдив се проведе съвместен брифинг на Окръжна прокуратура Пловдив, МВР и ДАНС, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той е във връзка с разкрито престъпно сдружение, занимаващо се с държане на опасно вещество, източник на йонизиращо лъчение, на територията на област Пловдив.

В него участваха Атанас Илков, служебен министър на вътрешните работи, Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност“, Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив, и Славена Костова, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив.

Акцентите:

"Вчера са извършени множество дейности по разследването. Става дума за шест претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец в жилища и автомобили на трима мъже, както и обиски.

В лек автомобил "Ситроен" на околовръстното шосе на Пловдив са намерени 44 плочки, за които се установи, че са източник на йонизиращи лъчения и представляват изотоп на америций 241.

Във вилната зона на Карлово са открити 35 броя изотоп на америций 241, в Първенец - 1 плочка, също изотоп на америций 241 или всичко 80 плочки, чието държане е забранено и опасно за здравето на хората.

Повдигнати са обвинения на две лица за извършени от тях престъпления. Те са задържани за 72 часа. Целта им е била продажба, като за една плочка са искали около 5000 евро. Казусът е много сложен".



Още по темата: общо новини по темата: 2
20.09.2024 »
20.09.2024 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdiv-iznesoha-podrobnosti-za-opasnoto-veshtestvo-iztochnik-na-ionizirashto-luchenie-2270457
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.