Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ЕК отпуска спешно близо 11 млн. евро за българските фермери
Автор: ИА Фокус 19:52 / 23.09.2024Коментари ()615
©
"Европейската комисия одобри без забележки седемнадесетото изменение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и над 90 млн. евро ще бъдат реализирани за инвестиционни проекти". Това заяви в Брюксел пред медии министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Той допълни, че преразпределението на средствата е от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и ще гарантира балансирано и ефективно насочване на финансовия ресурс по Програмата, в съответствие със заложените стратегически цели и приоритети на национално и европейско ниво.

Средства бъдат прехвърлени към подмерки 7.2, 4.1 и 4.2 от ПРСР 2014-2020 г. Това преразпределение осигурява ефективно използване на средствата в съответствие с националните и европейски приоритети, като подпомага успешното завършване на програмния период.

Едновременно с това, министър Тахов информира че Европейската комисия предлага отпускането на 10,9 млн. евро кризисна помощ за българските фермери, пострадали от неблагоприятни климатични условия през пролетта и лятото на 2023 г. "Получихме уверение, че към нашата държава ще бъдат отпуснати близо 11 млн. евро, което се случва за първи път по тази механизъм", каза още министър Тахов и допълни, че след окончателното решение, което се очаква на 7 октомври, "общо над 200 млн. лева тръгват към българското земеделие".

Министър Тахов припомни, че в началото на септември България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата и пожарите. Министерство на земеделието и храните изпрати писмено искане към Комисията да задейства защитен механизъм. България бе засегната от сушата, която навреди на пролетните насаждения, най-засегнати са царевица и слънчоглед.

Средствата ще позволят да бъдат компенсирани фермерите, загубили част от продукцията си и в резултат, част от доходите си. Тази помощ е част от общ пакет от 119,7 млн. евро, разпределени между пет държави-членки на ЕС, включително Германия, Естония, Италия и Румъния. Средствата ще компенсират загубите, понесени от сушата и пожарите, които засегнаха основни култури като царевица и слънчоглед.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/EK-otpuska-speshno-blizo-11-mln-evro-za-bulgarskite-fermeri-2273167
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.