Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мастилен скандал на първите президентски избори в Афганистан
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:33 / 10.10.2004Коментари ()1256
©
В Афганистан днес започна преброяване на гласовете след състоялите се вчера преки избори за президент - първите в историята на разорената от войни страна
Заплахите на фундаменталисткото движение "Талибан" да атакува избирателните пунктове не бяха реализирани, но изборният ден беше помрачен от решението на всичките 15 съперника на сегашния държавен глава Хамид Карзай да бойкотират изборите. Те се мотивираха с опасността от масови фалшификации, която по принцип бе призната и от представителите на ООН.
Най-вероятно гласуването ще донесе победа на Хамид Карзай, който се ползва и с подкрепата на дислоцирания в страната 18-хиляден американски военен контингент. Неговите съперници заявиха, че в хода на изборите са могли да бъдат подправени милиони избирателни бюлетини. Те посочват също, че е опорчена системата, при която на пръста на всеки гласувал се поставя мастилен знак. Оказа се, че в много от избирателните пунктовете е използвано обикновено мастило, което лесно се изтрива и дава възможност за повторно гласуване.
Действащият в страната съвместен съвет от специалисти на ООН и афгански експерти по организацията на изборите призна обвиненията за "сериозни" и обеща да ги разследва, но категорично отхвърли призивите на някои кандидати за отлагане на вота, тъй като това би отнело правото на глас на хиляди хора.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Mastilen-skandal-na-purvite-prezidentski-izbori-v-Afganistan-2276
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.