Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Знаете ли кой е българският Джеймс Бонд?
©
През 1908 г. майор Майор Дянко  Неделчев е назначен за секретар в Княжеското търговско агенство в Одрин. Той обаче има тайна задача – да разучи възможно най-добре отбранителните съоръжения на османската крепост.

Като истински агент под прикритие, през следващите четири години Неделчев прави детайлни схеми и събира сведения за боеспособността на фортификационните съоръжения и разположените части.

Информацията, събрана от него, е безценна за българското командване по време на Балканската война. Благодарение на чертежите, щабът успява да организира прецизно обсадата на крепостта и по този начин да спаси хиляди животи на наши войници.

Ето какво пише за този случай Пантелей Ценов, инспектор на артилерията при щаба на Действащата армия:

"В началото на 1909 г. трябваше да се изпрати за секретар в генералното консулство в Одрин един офицер от армията с цел да се изучи колкото е възможно по-добре и по-подробно крепостта, защото сведенията, които се имаха в Министерството на войната, бяха твърде малко, а главно много стари. Отначало щабът на армията настояваше, и то доста упорито, да се изпрати за тази цел един генерал-щабен офицер, но артилерийската инспекция, като имаше предвид, че ще се изучава една крепост, която главно се състои от артилерийски елементи, настояваше за такъв да се изпрати артилерийски офицер. Борбата беше дълга и упорита и от двете страни и най-после благоразумието преодоля и за секретар в Одринското генерално консулство бе изпратен артилерийски офицер, а именно майорът от Софийския крепостен батальон Неделчев Дянко. Майор Неделчев блестящо изпълни поставената му задача и изучи крепостта тъй подробно и основателно, че всичките сведения, които се имаха до неговото отиване, паднаха като съвършено негодни. Всичките по-нататъшни изучавания на Одринската крепост ставаха по данните, съставени от него, и които се оказаха съвършено верни впоследствие, когато се превзе крепостта.“

Самият Дянко Неделчев, от 1920 година уволнен от армията, е назначен за окръжен управител на София. Загива при атентата в църквата "Свети Крал“ ( "Света Неделя“) на 16 април 1925 година.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Znaete-li-koi-e-bulgarskiyat-Dzheims-Bond-2279182
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.