Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Военният министър с важна информация за доставка на самолетите F-16 и "Страйкърите"
Автор: ИА Фокус 18:33 / 28.09.2024Коментари ()1454
©
Военният министър Атанас Запрянов е обсъдил на среща с американския посланик у нас Кенет Мартен в петък предстоящата доставка на самолетите F-16 и бойните машини Stryker за сухопътните войски. Това съобщи министърът.

"Друга тема беше, че много скоро, преди седмица, държавният департамент обяви разрешението на Конгреса за доставка и на противотанковите ракети "Джавелин" (Javelin) и координирахме нашите следващи стъпки как максимално бързо да получим договора, за да може Министерство на отбраната да го представи на правителството и следващият парламент да го ратифицира", уточни той.

Министър Запрянов коментира и готовността на база "Граф Игнатиево" да посрещне новата военна техника. Той припомни, че при подписване на договора за F-16 българското правителство е отделило 300 млн. лв. за подготовка на инфраструктурата. "За съжаление, това съвпадна с Ковид кризата. И договорите, които бяха сключени за изграждане на тази инфраструктура, се забавиха много. След това политическата нестабилност, временни правителства. След Ковид кризата не реагирахме достатъчно бързо да възстановим работата по тези проекти и чак при служебното правителство с министър на отбраната Димитър Стоянов реално започна ускоряване на процеса", призна Запрянов. Той увери, че се вземат мерки, за да се гарантира, че базата ще е готова навреме. Очаква се в средата на следващата година да започнат да идват самолетите F-16 и бойните машини Stryker. "Добрата новина е, че вече пистата и пътеките за рулиране бяха приети с акт 16", посочи още министърът пред Bulgaria ON AIR.

Инцидентът в "Граф Игнатиево"

Запрянов коментира и авиоинцидента от средата на месеца, при който загинаха двама български пилоти. "Аз, като министър, гарантирам, че след като черната кутия бъде разчетена, след като бъдат направени анализите и докладите на назначената експертна комисия, ние ще предоставим пълната информация на обществеността какво се е случило".

Той уточни, че е разпоредил допълнителна проверка на други аспекти в дейността на наши летателни бази. И увери, че ако има пропуски в дейността на определени командири, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания. По темата с летателните часове, министърът каза, че двамата пилоти са имали над 100 часа годишно, което е в рамките на изискванията.  

Ако армията ни се справи с недостига на кадри в ускорени темпове, няма да се налага въвеждане на наборна военна служба, коментира още министърът на отбраната. "Но по отношение на обучението на гражданите за защита на Отечеството, това е друга конституционна норма. Тя съществува и сега - програма за доброволно обучение. Тя беше насочена към създаване на доброволен запасен резерв във въоръжените ни сили. Но повечето хора, които завършват доброволно това обучение, стават войници. И така мобилизационните ни запаси застаряват. Това е големият въпрос, за който трябва да мислим", заключи той.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Voenniyat-ministur-s-vazhna-informaciya-zadostavka-nasamoletite-F-16-i-Straikurite-2279645
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.