Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивският университет удостои с почетно звание професор от Испания
©
Проф. Мануел Кастро от Испанския университет за дистанционно обучение (UNED) в Мадрид ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Официалната церемония за това ще се проведе утре, 30 септември 2024 г., от 16:00 часа в Аудитория №6 на висшето училище, която се намира в сградата на Ректората на адрес "Цар Асен“ №24, съобщи доц. д-р Борян Янев, заместник-ректор по международна дейност и връзки с обществеността.

Проф. Мануел Кастро е изявен учен от световна величина. Изследователската му дейност е свързана с инженерното образование, по-специално в използване на отдалечени лаборатории. Работи и в областта на енергийните технологии и на технологиите за подобряване на качеството на живот, главно чрез сензори и компютърно зрение.

Участвал е в 60 изследователски проекта, като резултатите от тях са публикувани в повече от 800 научни статии. Като автор има 3 394 цитирания, 7 регистрации на интелектуална собственост, както и издадени 59 научно-изследователски книги и 76 технически книги. Получил е 55 награди и признания. Ръководител е на 29 докторанти, 16 от които се обучават през последните десет години.

Проф. Кастро е бил част от организационния или научния комитет на около 90 конференции. В периода от 2013 до 2014 г. е първият президент извън Северна Америка на Institute of Electric and Electronic Engineering Education Society, а от 2017 – негов почетен председател.

Сътрудничеството му с ПУ "Паисий Хилендарски“ започва през 2001 г. чрез съвместно участие в международен проект, координиран от катедра "Електроника, комуникации и информационни технологии“ (ЕКИТ) към Физико-технологичния факултет на висшето училище в Пловдив.

Съвместната им работа продължава и с участия в редица други международни проекти, координирани от Пловдивския университет или от UNED в Мадрид. Заедно са разработени няколко образователни програми, сред които англоезичната магистърска програма "Информационни и комуникационни системи“, с обучение в двете висши училища. Със съдействието на проф. Мануел Кастро са сключени и споразумения по Еразъм+ с реално осъществени мобилности в двата университета.

Проф. Кастро е член на съвещателния борд на проекта на ПУ "Паисий Хилендарски“ "Дигитални устойчиви екосистеми - технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистемите - ДУЕкоС“. Като стратегическата научно-изследователска и иновационна програма за развитие на висшето училище, тя е насочена в областта на зелената икономика, екологичните решения и екосистемните услуги.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskiyat-universitet-udostoi-s-pochetno-zvanie-profesor-ot-Ispaniya-2279995
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.