Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От днес влизат новите изисквания към банките
©
От днес влизат в сила новите изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Те бяха приети на заседанието на УС на БНБ на 11 септември, съобщиха тогава от Централната банка.

Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, намиращи се на територията на България, и се спазват както на индивидуална, така и на консолидирана основа.

Изискванията предвиждат съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане да е в размер не по-висок от 85 процента, съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане да е в размер не по-висок от 50 процента, и максималният срок по договора за кредит (матуритет) да не е по-дълъг от 30 години.

Съотношенията, залегнали в изискванията, както и матуритетът, ще се изчисляват съгласно утвърдения от УС на БНБ минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ot-dnes-vlizat-novite-iziskvaniya-kum-bankite-2282024
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.