Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изкуствен интелект ще управлява трафика в Пловдив
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив ще кандидатства с проект по програма за изграждане на съвременни технологии в градското развитие, включително и на изкуствен интелект. Предложението е по програма "Европейска инициатива за градско развитие - Иновативни дейности", тема "Технология в градовете". Кандидатстването е директно в Европейската комисия, а не по оперативните програми в България, съобщи за Plovdiv24.bg заместник-кметът с ресор "Дигитализация, европейски проекти, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков.

Проектното предложение съдържа два важни елемента. Първият, с който ще се кандидатства по програмата за градски иновации, е внедряване на система за управление на трафика Целта е да се оптимизира движението в най-натоварените зони в Пловдив. Предвижда се да се обхванат 12 кръстовища по входно-изходните артерии към "Тракия икономическа зона" и Карловско шосе. 

На избраните кръстовища ще бъдат инсталирани видеокамери и сензори, които ще наблюдават потоците на автомобили и пешеходци в реално време. Изкуственият интелект (AI) ще анализира пътната обстановка и ще предлага оптимални маршрути и решения за намаляване на задръстванията. Това ще бъде особено важно по време на час пик сутрин и вечер, за да се осигури по-бързо и безопасно придвижване на хора и автомобили. 

Разработването на тази част от проектното предложение е на база анализ от американска компания, направен през лятото. Компанията е препоръчана, тъй като е правила подобни изследвания и в други градове с големината на Пловдив. 

Именно data-центърът е другата важна част от програмата. Той ще съдържа и управлява цялата информация от административните звена на община Пловдив. Чрез специално разработен портал хората ще могат по лесен начин да получат информация и услуги, включително да резервират зали за спорт и култура. В центъра ще се съхраняват и данните от Географската информационна система (ГИС).

Съществен елемент от проекта е създаването на виртуален асистент за граждани. Идеята е този помощник да улесни хората при намирането на важна информация. Виртуалният асистент няма да е чатбот, каза Темелков. 

По думите на Темелков, проектът е много сложен за малко пари - максимум 6 милиона евро. Съфинансирането от страна на община Пловдив е т. нар. in-kind принос (натурален) и в случая означава да се осигурят около 100-тина квадратни метра, в който да бъде ситуиран data-центърът. Определено е той да се помещава в бившето ДКЦ-6 до хотел "Лайпциг". Там ще се настани и градската система за видеонаблюдение. 

Програмата "Европейска инициатива за градско развитие - Иновативни дейности", тема "Технология в градовете", допуска кандидатстване в партньорство. В случая Община Пловдив е водещата организация, а партньори са "Тракия икономическа зона" и италианският град Бергамо. Има още двама партньори, които за момента желаят да не бъдат публично обявявани. 

Срокът за представяне на проекта е до 14 октомври 2024 г. Преди това Общински съвет - Пловдив трябва да одобри кандидатстването. Това ще се случи на предстоящата сесия на 9 октомври. След депозирането на проекта има между 60 и 90 дни за оценка. При положително становище от ЕК община Пловдив трябва да реализира проекта до 3.5 години или 42 месеца от неговото стартиране.


Още по темата: общо новини по темата: 109
30.07.2024 »
21.07.2024 »
16.07.2024 »
13.04.2024 »
04.04.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izkustven-intelekt-shte-upravlyava-trafika-v-Plovdiv-2286611
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.