Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Течното "злато" на България но носи само добро име
©
Консултативният съвет по маслодайната роза отчете ръст на производството на розов цвят и площите през 2024 г., съобщава БТА. През 2024 г. секторът на маслодайната роза в България отбелязва значителен ръст както в обема на производството, така и в площите, заети с насаждения.

Според данни от Министерството на земеделието и храните, розопроизводителите обработват 5623,33 хектара насаждения с маслодайна роза, което представлява увеличение спрямо 5367 хектара през предходната година. Произведеното количество розов цвят достига 10 335 тона, надвишавайки отчетените 9455 тона през 2023 г.

Преработката също бележи ръст – тази година са преработени 9493 тона розов цвят, с почти 1000 тона повече спрямо миналата година. Тези резултати са в контекста на общо 73 розопреработвателни предприятия, разположени основно в София, Стара Загора и Пловдив, и 53 дестилерии с капацитет за преработка на над 15 000 тона.

Въпреки положителните данни, секторът на маслодайната роза продължава да се сблъсква с редица предизвикателства. По време на заседание на Консултативния съвет по маслодайната роза, производители и преработватели обсъдиха с екипа на МЗХ необходимите законодателни промени и разработването на Стратегия за развитие на сектора. Служебният министър на земеделието Георги Тахов увери присъстващите, че министерството ще предостави пълно съдействие за решаване на проблемите в бранша.  

В допълнение към законодателните реформи, министър Тахов информира, че МЗХ е създало организация за бързо приемане на заявления за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични условия и пожари през лятото. Пропадналите площи с розови насаждения и други земеделски култури възлизат на 13 245,72 хектара, от които 6169,73 хектара са напълно унищожени.

Производството на розово масло, един от най-ценните продукти на България, продължава да бъде двигател на експортната индустрия. През 2024 г. България е изнесла 936,5 килограма розово масло за над 30 страни, включително САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания. Цените на износа варират между 9500 и 16 050 щатски долара за килограм, в зависимост от вида на маслото – конвенционално или биологично. 

Ръстът в производството и износа подчертава важността на маслодайната роза за българската икономика и глобалното й значение като източник на висококачествено розово масло. През следващите години браншът ще продължи да разчита на ефективна държавна подкрепа и стратегии за справяне с климатичните предизвикателства и конкурентния натиск на международния пазар.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Technoto-zlato-na-Bulgariya-no-nosi-samo-dobro-ime-2286880
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.