Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Две жени оцеляваха по чудо в Хималаите
©
Алпинистки оцеляваха на предела в продължение на два дни в Хималаите. Фей Манърс от Великобритания и Мишел Дворак от САЩ останаха блокирани в планината Чаукхамба в Северна Индия, след като въжето, което е подсигурявало техните провизии , палатката и екипировката им за катерене, се къса. 

Двете жени изпращат съобщение за тежката ситуация, в която се намират. В този момент те са на височина от над 6000 метра. Първоначално екипите, сформирани за тяхното спасяване, не ги откриват. 

Пред BBC Фей Манърс разказва, че тя и партньорката ѝ изпадат в ужас и опитват да започнат да слизат от планината сами. 

"Гледах как въжето се къса и пада. В този момент незабавно осъзнах какви ще бъдат последствията от това.

Нямахме никакво обезопасяващо оборудване. Нямахме палатка, нямахме печка, на която да сварим снега, за да го превърнем във вода. Нямахме и топли дрехи за вечерта. Нямахме и факли, с които да се придвижваме през нощта". 

В първия ден от кризисната ситуация жените решават да се скрият под ледник. Атмосферните условия се влошават и започва да вали сняг. Те имат един спален чувал, който и двете ползват. 

"Усетих хипотермия, тресях се, а енергията ми се изпаряваше заради липсата на храна", разказва още Манърс. 

На следващия ден хеликоптер излита, за да издири двете жени, но не успява да ги локализира. Това води до нови 24 часа в студа. 

Двете успяват да слязат още по-надолу по склона. Стигат до ледник, на който имат разтопен сняг, който успяват да използват за вода. Следобед обаче се развива буря, от която едва оцеляват. 

На третия ден решават да слязат още по-надолу. Вече са прекалено изморени и осъзнават, че всяка една грешка може да бъде фатална. Двете жени започват да се спускат по отвесна скала, тогава се появява екип от френски алпинисти, които са тръгнали да ги издирват, научавайки за извънредната ситуация. 

В крайна сметка двете жени биват спасени. Те са благодарни на своите спасители. Предстои им да се завърнат по родните си места.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Dve-zheni-ocelyavaha-po-chudo-v-Himalaite-2289128
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.