Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обявяват Диана Добрева за "Рицар на изкуствата и литературата"
На 15 октомври в резиденцията на френското посолство в София, на официална церемония режисьорът Диана Добрева ще бъде отличена с френския Орден "Рицар на изкуствата и литературата", високо международно признание за приноса й към театралното изкуство, научи Sofia24.bg.

Орденът "Рицар на изкуствата и литературата" е френско почетно отличие, управлявано от Министерството на културата на Франция, с което се награждават творци за изключителни постижения в областта на изкуството или литературата и за влиянието им във Франция и по света.

Съветът на Ордена на изкуствата и литературата включва дванадесет членове от Министерство на културата на Франция, Националния архив за литература, музеите на Франция, член на Ордена на Почетния легион и дванадесет представителни личности от артистичните и литературни среди, определени от министъра на културата на Франция, Рашида Дати.

На церемонията френският посланик в България, Жоел Мейер, ще връчи лично ордена на Диана Добрева. Диана Добрева е български театрален режисьор и актриса. Завършила е магистратура по "Актьорско майсторство" и "Режисура" в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", френска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", История на изкуството в Сорбоната, Париж и Театрален колеж " Любен Гройс".

В периода 2000-2006 е актриса в Театрална работилница "Сфумато". Играла е и в постановки на Народен театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Национална сцена на театъра в Анси, Франция.

Диана Добрева изиграва главните роли в няколко български и чуждестранни филми. За "Пазачът на мъртвите" и "Маймуни през зимата" получава награда за най-добра актриса на Фестивала на българското кино "Златна Роза" през 2006 и наградата за главна женска роля на Национален филмов център. Дебютът в режисурата е  спектакълът  й "Медея", за който получава награда "Аскеер" за режисьорски дебют и номинация за награда "Икар". 

Следващият ѝ спектакъл "Макбет" е удостоен с награди "Аскеер" 2008 за костюми и музика. През 2009 г. Авторския й спектакъл "Казанова" участва на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция. На същия фестивал през 2011 година спектакълът "Медея"получава престижната награда на критиката и пресата " Coup de Coeur " за най-добро представление в конкуренция с 1 600 спектакли от цял свят.  

През 2014 г. "Къщата на гнева" е удостоен с "Аскеер" за най-добър спектакъл. През 2017 получава "Аскеер" за режисурата на спектакъла "Вълци". От 2017 година е режисьор на Народен театър "Иван Вазов", продължава дългогодишната си работа и с Драматичен театър Пловдив. През 2019 печели "Аскеер" за спектаклите "Дебелянов и ангелите" и "Бащата". 

Носител е на награда "Икар" 2021 за постановката "Синът".  През 2022 получава Награда "Аскеер" 2022 за режисура на спектакъла "Коприна". Същата година взима и награда Гран при за режисура на Международния театрален фестивал за антична драма "Стоби" за спектакъла "Одисей" по Омир на Драматичен театър Пловдив.

Нейната постановка "Коприна" в Драматичен театър Пловдив е първия български спектакъл избран в официалната селекция на Световната Театрална Олимпиада през 2023 в Унгария, а на следващата година спектакълът " Одисей" е избран да открие престижния фестивал MITEM в Будапеща.

Нейни спектакли са участвали в международни театрални фестивали в Япония,  Унгария, Монако, Франция, Турция, Румъния и други. Поставяла е като режисьор и във Франция, Литва, Русия, а през декември 2024 се очаква премиера на неин спектакъл в Националния театър в Будапеща, Унгария.


Още по темата: общо новини по темата: 2357
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
предишна страница [ 1/393 ] следващата страница

Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Obyavyavat-Diana-Dobreva-za-Ricar-na-izkustvata-i-literaturata-2293432
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.