Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Темелков: Архитектите да се извинят на родителите, ако жалбата им за МГ-то бъде отхвърлена
©
"Убедени сме в качествата на обществената поръчка, защото критериите са изключително сериозни" - така заместник-кметът с ресор "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков коментира пред Plovdiv24.bg жалбата в КЗК на КАБ (Камара на Архитектите в България) относно Математическата гимназия. 

Архитектите са недоволни, че новата сграда ще се прави на инженеринг. Смятат освен това, че не се създава конкурентна среда.

"Заданието е изключително сериозно. Използвали сме всяка буква на закона, който казва какви да са отоплението и охлаждането, видеонаблюдението, източниците на енергия и т.н. Изискванията само за ОВИ системите е от 17 страници" - обясни Темелков.

Критериите към потенциалните участници също са много строги, като единият от тях е фирмите да имат около 30 милиона оборот. Така баба Анка с капитал 100 лв. няма да може да блокира процедурата като подава жалби до институциите.

Темелков допълни, че нито една процедура от сегашния мандат не е обжалвана, защото са юридически издържани. Ако жалбата на КАБ бъде отхвърлена от всички инстанции, той настоява архитектите да се извинят на родителите за забавянето.

Припомняме, че жалба в Комисията за защита на конкуренцията в последния момент спира изпълнението на обществената поръчка на община Пловдив за изграждане на нова сграда на Математическата гимназия.

Камарата на архитектите в България обжалва избрания подход строителството да се извършва на инженеринг. Това означава, че възложителят, в случая община Пловдив, не е избрал проект и не знае какво ще се получи накрая. Вторият аргумент е, че не се създава конкурентна среда, а условията са предпоставка за корупционни практики.    

Припомняме още, че дни преди началото на учебната 2024/2025 година беше обявена обществената поръчка за новата сграда на МГ "Акад. Кирил Попов" на бул. "Освобождение" зад хотел SPS. Процедурата е на инженеринг и включва проектиране, авторски надзор и строително-монтажни дейности. Прогнозната максимална стойност е 29 750 000 лева без ДДС.


Още по темата: общо новини по темата: 40
08.10.2024 Изненадваща жалба от архитекти спря поръчката за новата сграда на МГ-то
13.09.2024 Пуснаха поръчката за новата сграда на МГ-то. Ще струва 30 милиона без ДДС
01.08.2024 Темелков за Математическата: Ще стане мегапроект, какъвто Пловдив
заслужава
25.07.2024 Темелков: Другата седмица пускаме поръчката за Математическата гимназия
22.06.2024 Приключиха конкурсите за идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища в Пловдив
10.05.2024 Обявяват архитектурни конкурси за сградите на три училища в Пловдив
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Temelkov-Arhitektite-da-se-izvinyat-na-roditelite-ako-zhalbata-im-za-MG-to-bude-othvurlena-2296633
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.