Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съдия обясни за подслушването на депутати
© Булфото
Съдебно разрешение за използване на СРС срещу депутат в рамките на оперативни действия е допустимо и законосъобразно, гласи становище на зам.-председателя на СГС Руси Алексиев, изготвено във връзка с поставените множество въпроси от журналисти, съобщиха от съда.

Съдия Алексиев посочва, че Народното събрание или неговият председател, когато то не заседава, издава разрешение за сваляне на депутатски имунитет само за ангажиране на наказателна отговорност на народен представител в рамките на образувано досъдебно производство, но не и за извършване на извънпроцесуални действия.

Когато с прилагането на СРС не се цели събиране на доказателства, а на оперативна информация, въпреки че съставляват съществено навлизане в личната сфера на всяко едно лице, вкл. и такова с депутатски имунитет, именно за което е предвиден единствено и само за тях съдебен контрол, не се изисква разрешение от НС. Това е така, защото експлоатирането на СРС извън наказателно производство само по себе си не може да доведе до ангажиране на наказателната отговорност на лицето с депутатски имунитет. В противен случай, ако използването на СРС срещу депутат започне едва след свалянето на имунитета му от НС, тогава този способ се обезсмисля и логично не би довел до никакъв резултат.

В становището си съдия Алексиев изтъква и че имунитетите на държавния глава и на народните представители съществено се различават, както по своята същност, така и поради твърде различните им функции, предвидени в Конституцията.


Още по темата: общо новини по темата: 16
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
08.10.2024 »
06.10.2024 »
05.10.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Sudiya-obyasni-za-podslushvaneto-na-deputati-2297531
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.