Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Окончателно: Остана един кандидат за шеф на районния съд в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:15 / 14.10.2024Коментари ()1619
©
Изборът на председател на районния съд в Пловдив ще се проведе само с един кандидат и това е Божидар Кърпачев. Това следва от определение на петчленен състав на Върховния административен съд, който окончателно отхвърли жалбата на зам.-шефката на съда Диляна Славова срещу недопускането ѝ до участие в процедурата.

Кандидатите за председател на РС-Пловдив бяха двама. Единият е Кърпачев, който сам подаде заявление, а другият е зам.-председателят на РС-Пловдив Диляна Славова, номинирана от общото събрание.

"В настоящият случай се атакува акт на СК на ВСС, за който има изрична материална норма в специалния закон, а именно чл. 36, ал. 1, изр. 1-во ЗСВ, съгласно която заинтересованите лица могат да оспорват решенията на пленума и на колегиите на ВСС в 14-дневен срок от съобщаването им, то и по отношение на предвиденият в тази специална норма инстанционен контрол, приложение следва да намери чл. 36, ал. 3 ЗСВ. Съгласно тази норма решенията на тричленните състави на ВАС, постановени в производства по оспорване на решения на Пленума и на колегиите на ВСС, не подлежат на касационно обжалване с изключение на делата с предмет актове по чл. 30, ал. 2, т. 17 ЗСВ и производствата по глава шестнадесета, раздел Първи ЗСВ. Следователно цитираният текст изрично изключва касационния контрол върху решенията на първоинстанционния съд, постановени по жалби срещу актове, които не попадат сред цитираните изключения, а именно подзаконови нормативни актове на Пленума на ВСС (чл. 30, ал. 2, т. 17 ЗСВ) и такива, постановени в производство за реализиране на дисциплинарна отговорност. Оспореното решение на Съдийската колегия на ВСС не се включва в нито една от посочените категории актове, поради което постановеното в производството по неговото оспорване решение на тричленен състав на ВАС по силата на общия текст на чл. 36, ал. 3 ЗСВ е окончателно“, казва петчленният състав.

Той посочва, че не споделя доводите на Славова, че в случая е приложима разпоредбата на чл. 200, ал. 2 АПК, в противоречие с която съдът не е указал, че определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

"С определение по хода от 14 май 2024 г. съдът е приел, че с оглед предмета на оспорване, решението на СК на ВСС, с което е прекратена процедурата за избор на председател на Районен съд-Пловдив представлява изричен отказ на административния орган да разгледа по същество отправено до него искане за издаване на индивидуален административен акт по избора на административен ръководител на съдебна институция. В обжалваното определение съдът е приел, че в условията на прекратена процедура за избор на административен ръководител – председател на Районен съд по отношение на Диляна Славова, поради констатирано основание за недопустимост на участието, административният орган не се е произнесъл с акт по същество, поради което и производството пред съда е разгледано по реда на чл. 197 и сл. от АПК.

В съответствие с чл. 199 АПК жалбата на Славова е разгледана в закрито заседание, а определението е постановено в условията на едноинстанционност на съдебното оспорване, поради което и същото не подлежи на обжалване и е окончателно, както правилно е приел тричленният състав на ВАС“, отбелязват петимата върховни съдии.

След тяхното произнасяне, Съдийската колегия вече може да пристъпи към избор на председател на районния съд в Пловдив, пише lex.bg.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Okonchatelno-Ostana-edin-kandidat-za-shef-na-raionniya-sud-v-Plovdiv-2298189
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.