Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кое е най-голямото море и къде се намира то?
©
Световният океан обхваща всички океани и морета на планетата, като изключва само вътрешните водоеми. Той се разделя на отделни океани - Тихи, Атлантически, Северен ледовит и други. Всеки от тях включва множество морета, всяко със свои уникални характеристики и богатства. Сред тези водни пространства се намира и най-голямото море в света - Саргасово море, част от Атлантическия океан.

 

Саргасово море - единственото море без земни брегове

Саргасово море е изключително, защото е единственото море, което няма сухоземни брегове. Вместо това, то е оградено от океански течения: Гълфстрийм на запад, Северно-Атлантическо на север, Канарско на изток и Северното пасатно течение на юг. Площта му варира между 6 и 7 милиона квадратни километра в зависимост от промените в теченията, а максималната му дълбочина достига впечатляващите 6995 метра.

Морето на саргасите и голямото биоразнообразие 

Името на морето идва от обилното наличие на саргаси – специфични водорасли, които плуват по повърхността. Тези кафяви водорасли се прикрепят към дъното, но след като се откъснат, образуват плаващи слоеве по водата. Саргасите имат малки въздушни мехурчета, които им позволяват да останат на повърхността. Те предоставят убежище и храна за разнообразни морски обитатели, сред които риби, морски костенурки и раци. Смята се, че над 100 вида морски животни намират дом в тази плаваща екосистема.

Саргасовото море е дом на огромни количества водорасли, оценявани на между 4 и 11 милиона тона. Това е възможно благодарение на взаимодействието на повърхностните течения, които създават идеална среда за растежа им. Тези водорасли, дълги до 10 метра, плават покрай бреговете на топлите морета на планетата, но най-големите им натрупвания са именно тук.

Трудностите на мореплавателите

Още от времето на Христофор Колумб, Саргасово море буди страхове сред мореплавателите. Когато корабът "Санта Мария“ на Колумб прекосява това море, екипажът отбелязва в бордовия дневник, че "гъстите водорасли задържат кораба“. Тези треви обаче не са виновни за затрудненията – по-голямото предизвикателство за мореплавателите от онова време е безветрието, характерно за района.

Саргасово море попада в така наречените "конски ширини“, където ветровете са слаби, а морето често е спокойно и без вълни. Тези метеорологични условия често довеждали до забавяне на пътуванията и недостиг на провизии, което принуждавало екипажите да се отървават от излишния товар, включително и от конете, за да оцелеят.

Великият саргасов пояс и съвременните предизвикателства 

В наши дни, големи концентрации от саргаси се простират в Атлантическия океан на над 8000 километра, което учените наричат "великият саргасов пояс“. Тези водорасли често се изхвърлят на бреговете на различни държави в огромни количества, където при гниене излъчват неприятна миризма. Въпреки това, саргасите са изключително важни за морската екосистема и служат като хабитат за много животински видове.

Саргасово море представлява уникален феномен сред моретата на планетата ни. Ограничено само от океански течения, то е място на удивителна природа и биоразнообразие, което продължава да буди интереса на учени и природолюбители. Неговите особености, от обилните водорасли до спокойните води и богата флора и фауна, го правят изключителен обект на изследване и вдъхновение.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Koe-e-nai-golyamoto-more-i-kude-se-namira-to-2299075
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.