Ако на опаковката на киселото мляко е написано, че е нискомаслено, вероятността да е фалшиво е голяма | ||||||
| ||||||
Професор Тим Спектър е лекар, професор по генетика и автор, специализирал се в храненето и здравето на червата. Той се появи в подкаста ZOE Science and Nutrition и издаде предупреждение за сериозно често срещан и привидно безвреден хранителен продукт, яден от много хора хора от цялата страна - нискомасленото кисело мляко. В епизода проф. Спектър обсъжда с д-р Крис Ван Тулекен опасностите, които идват с нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна. Проф. Спектър казва, цитиран от "Mirror": "Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено.“ Д-р Крис Ван Тулекен отбеляза: "Идеята на производителите е че чрез нискомасленото ще могат да продавате уж киселото си мляко на по-висока цена, защото в него няма мазнини." Експертите обясниха, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват неща като царевично нишесте, което е модифицирано, или ксантанова гума, за да повторят вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но така продуктът се превръща в ултра преработена храна (UPF). "Нито едно от тях не е направено с оглед на нашето здраве“, продължи експертът. Професор Тим Спектър по-рано предупреди за опасностите от UPF, като ги нарече "бомба със закъснител на бъдещето“ и обясни, че те могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето ни. |