Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Покриха с пясък археологията под Бетонния мост
Автор: Диана Бикова 19:49 / 21.10.2024Коментари ()2430
© Plovdiv24.bg
Консервирана е археологията под линиите на централната жп гара в Пловдив. Както първи Plovdiv24.bg писа миналата седмица Министерство на културата издаде становище за съгласуване на проекта за консервиране на находките.

Намерените на мястото артефакти са предадени в музей, а на останките от постройките е извършена теренна консервация. Некрополът с откритите пет гроба, зидовете и кладенецът са завити с геотекстил и върху тях е насипан пясък. До края на седмицата комисия от МК ще провери на място дали консервацията е извършена  правилно и, ако да, тогава ще продължи изграждането на железния път. Едновременно със запазване на находките се извършва и съгласуване на работния инвестиционен проект.

Целият археологически обект е с дължина 50 метра и попада точно под жп линиите в участъка между централна гара и Бетонния мост. Крайградската вила с некропол бяха открити през юли, когато строителите от "Трейс груп холд" демонтираха старите релси.

Срокът за пълното спиране на влаковото движение, разпоредено първоначално заради повдигането на Бетонния мост с метър и половина, неколкократно бе удължаван заради откритата археология. Сегашната заповед е в сила до 31 октомври. Очаква обаче отсрочване с още един месец, тъй като за изграждане на новия железен път ще са необходими 33 дни. 

Суматохата около археологията по никакъв начин не възпрепятства работата по новото мостово съоръжение. Напречните и надлъжните греди са монтирани отдавна. Тази седмица ще се налива хоризонталната плоча и ще се правят канализацията и дренажите от южната страна на моста.

Впрочем, Бетонния мост вече носи името мост "Тодор Александров", съгласно решение на Общинския съвет от 12 септември 2024 г.


Още по темата: общо новини по темата: 337
18.10.2024 Започва консервация на археологията под Бетонния мост
17.10.2024 Кметът на Пловдив: За три дни решихме голям проблем
14.10.2024 Борисов пое ангажимент да реши дребен проблем, причиняващ огромни щети на Пловдив
14.10.2024 Гъста мъгла около възстановяването на жп линиите под Бетонния мост
05.10.2024 Без влакове през Централна гара поне до края на месеца
26.09.2024 Съединиха двата края на новия Бетонен мост!
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pokriha-s-pyasuk-arheologiyata-pod-Betonniya-most-2306807
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.