Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Повече от 1200 певци и танцьори от страната се събраха на фолклорен фестивал в Царацово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:43 / 22.10.2024Коментари ()753
В продължение на два дни танцьори и певци от цяла България се събраха в Царацово на VI-я фолклорен фестивал "По терлици и шевици“. Националният фест дава изява на формации за народно творчество, както и на индивидуални изпълнители. Той бе открит от кмета на Царацово Димитър Петров, който е домакин на проявата.

"Щастлив съм, че откриваме VI-то издание на фолклорния фестивал, който е организиран по инициатива на кмета на Община Марица Димитър Иванов, подета от кметството на Царацово, читалището "Дядо Иван Арабаджията“ и ръководителя на певческата група на ансамбъл "Дикани“ Радослав Иванов. Радвам се, че интересът към фестивала става все по-голям, по-пъстър и популярен по всички региони на страната и за първи път се провежда в рамките на два дни. Гордеем се, че развиваме народното творчество, привличаме млади хора към традициите и популяризираме Община Марица и Царацово, като притегателен център за самодейците от страната“, посочи в приветствието си Димитър Петров. Той уточни, че тази година във фестивала участват 24 нови формации от страната, както и всички самодейни състави от Община Марица. По време на двудневния форум на народното творчество в Царацово на сцената се представиха със 115 изяви 1200 самодейци от 53 населени места. 40 певчески групи, 38 танцови състава, 36 солови изпълнения и детски оркестър "Тамборино“ от Йоаким Груево се включиха в надпреварата за българско фолклорно изкуство, което обогатява културното ни наследство.

Петчленно жури оценяваше изпълнителите. Сред тях преподавателят по народно пеене доц. д-р Данка Цветкова, основателят на оркестър "Южни ритми“ и известен народен певец Тодор Кожухаров, хореографът и председател на читалището в Царацово Светла Димитрова и д-р Надя Мурджева, която е ръководител на танцовите състави в селото-домакин. Председател на комисията по оценяване на най-добрите изпълнители бе Иванка Паунова, която е диригент на хора на професионален ансамбъл "Пазарджик“, преподавател по гъдулка, възпитаник на НУФИ "Филип Кутев“ в Котел и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“.  

Голямата награда на кмета на Община Марица Димитър Иванов бе присъдена на фолклорна група "Лудоселци“ от Дибич, Шуменско с ръководители Живка Хараланова и Борис Иванов. Самодейците получиха тъпан – народният инструмент, който символизира ритъма на фолклорната музика, както и грамота за отлично представяне. Със златни медали бяха отличени 19 певчески групи, 29 солови изпълнители и 7 танцови състава.

За да поздравят участниците във фестивала "По шевици и терлици“, пристигнаха председателят на Общински съвет Марица Виолета Христодулова и заместник-кметът на Община Марица Гергана Титюкова.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Poveche-ot-1200-pevci-i-tancyori-ot-stranata-se-subraha-na-folkloren-festival-v-Caracovo-2308262
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.