Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Yettel има нов собственик от Обединените арабски емирства
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:52 / 25.10.2024Коментари ()1968
©
Един от трите големи телекоми в България – Yettel – вече има нов мажоритарен собственик. Това е телекомуникационната компания от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (e&). От там съобщиха, че сделката с чешкия холдинг PPF е финализирана успешно. Компанията купува 50% + 1 акции от PPF Telecom.

Придобиването формира новото дружество e& PPF Telecom Group, което ще се стреми да се превърне в основен играч в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа.

Сделката възлиза на 2.15 млрд. евро и обхваща бранда Yettel на пазарите в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Тя бе анонсирана още през август 2023 г., но приключи след първото по рода си задълбочено проучване по новото антимонополно законодателство на ЕС. Регулаторният преглед имаше за цел да провери съмненията относно субсидиите, предоставени от Обединените арабски емирства на e& – дали не са дали на купувача огромно предимство при сделката.

ЕК заяви, че компанията от ОАЕ е била единственият участник в търга за придобиване на PPF Telecom Group, а цената на сделката отразява пазарната стойност.

В България придобиването бе одобрено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) още през февруари 2024 г.

PPF Telecom работи в България, Чехия, Унгария, Сърбия и Словакия, като обслужва 10 милиона клиенти. Дейностите на компанията в родната Чехия са изключени от сделката, пише economic.bg. 

Съгласно условията на партньорството главният изпълнителен директор на PPF Telecom Балеш Шарма и неговият мениджърски екип запазват своите роли в новосформираното дружество.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Yettel-ima-nov-sobstvenikot-Obedinenite-arabski-emirstva-2312445
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.